Sestre Čuljak prije 33 godine preživjele u jami, danas su uspješne u Kanadi

Događaj koji je prije 33 godine, točnije 6. siječnja 1985. godine podigao cijelu bivšu Jugoslaviju na noge, vijest o nesreći mladih srednjoškolki iz Bogodola Šimi i Draženki Čuljak širila se brzinom svjetlosti.

Te kobne zime 1985. godine sestre Čuljak pošle su pješke iz Bogodola, gdje su živjele sa ocem koji je bio teško bolestan i bratom, u posjet majci Radici koja je radila u Mostaru.

Bura i visoki snježni nanosi nisu im dali da idu preko Goranaca, pa su odlučile pješačiti prema Širokom Brijegu. Hodajući po mećavi i boreći se sa snijegom upale su u provaliju u koju se po najljepšem vremenu čovjek ne može spustiti bez planinarske opreme.

Neuspješno su pokušavale izaći grebući noktima po ledu. Priljubljene jedna uz drugu pokušavale su se ugrijati. Bile su obučene samo u traperice i jeans jakne, a temperatura je bila -27. Pokušale su se pokriti listovima knjiga ali groznica im je tresla tijelo, jedinu utjehu nalazile su u molitvi. Iscrpljene zvale su u pomoć sedam dana bezuspješno, prenosi Pogled.ba.

Njihove bolne povike čule su čobanice, no kako je tada bilo aktualno ukazanje u Međugorju, čobanice su sa strahom zadržale za sebe ta neobična dozivanja. Sedmog dana prijepodne lovci Drago, Krešo i Rade Ćavar začuli su povike u pomoć. Vrtjeli su se u krug, ali nisu ništa vidjeli.

Mrak se spuštao i lovci su krenuli do prvih kuća. Kada su ispričali što im se dogodilo te kad su to potvrdile i čobanice, vratili su se na mjesto gdje su čuli zapomaganje. Spustili su konopce u provaliju i izvukli dva promrzla, posve crna, beživotna ženska tijela.

Sestre Čuljak se nakon 30 godina sastale sa svojim herojima

Djevojke su hitno prevezene u KB Mostar, a potom na VMA u Beograd. Nakon operacije Draženki i Šimi amputirane su obje noge. Kako u svakom nesreći ima i sreće, ona je bila naklonjena i Draženki i Šimi. Tijekom liječenja u Beogradu upoznale su najveće ljubavi svog života.

Šima je upoznala Milu koji dolazio majci u posjetu i dogodila se ljubav na prvi pogled, a Draženka je upoznala Gojka koji je imao tešku prometnu nesreću nakon koje su i njemu amputirane obje noge.

Šima se 1990. godine preselila u Kanadu, a 3 godine kasnije i Draženka. Danas su uspješne poslovne žene. Šima radi kao računovođa i profesionalni je ronilac, a Draženka je završila fakultet informatike i radi u vrlo uglednoj tvrtki te istodobno predaje u školi.

Iako je nesreća uzela svoje, sestre su razvile novo poštivanje života. Pogledajte ovaj video isječak kanadske televizije o sestrama Čuljak i uvjerite se u njihovu snagu i volju.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

  • Bravo.I ja se sjecam toga bila sam mala i gledali smo tv i plakali.Boze dragi kako vam je bilo tesko nemogu ni zamislit.Svaka vam cast cure i nek vas dragi Bog cuva.

  • O tome je javnost prva obavjestila SLOBODNA DALMACIJA legendarni i danas za lijepo čudo preživjeli dnevni list. Iako su ga neke hrvatine htjele ušutkati jer je objektivno pisao kao i uvijek od osnivanja..

  • Aj hajuk dubrovnik vrati se ovamo,ovdje su tvoji i legendarni ti Dnevni list.
    A nemoj blatiti Hrvate i državu koja ti sve dala i daje.
    Cure svaka čast i samo tako.

  • Jel ti ta Slobodna pisala i o današnjem danu kada je ovaj grad i mnoge obitelji koji žive u Širokom zavijeni u crno ?! Okani se bolan nas, uživaj u svojim zidinama i “derite” turiste …

  • Laka zemlja fratrima. Ali nitko od vas ne govori koliko su nevinih milijuna bez razloga zvjerski mučili i kukavički ubili fašisti nacisti i njihove sluge ustaše, četnici. U Jasenovcu i staroj Gradiški oko 80 tisuća. A da ne spominjemo Aušvic oko 2 Milijuna. Kakav čovjek može biti vjernik i ubijati bez razloga ? Ne pravdam crvene zločine-ALI SU NEVJERNICI. A crni još gori vampiri krvoloci jer su vjerovali u BOGA i užasna strašna zla djela su činili. Čemu kod vas tako licemjerje kako netko može ići u crkvu i obožavati ubijanje klanje nevinih? I vama su takvi dobri. Nisam u nijednoj stranci niti cu nikada biti. Ali me čudi da netko tko kao vi se kune u vjeru, pjevate o Gospi a u isto vrijeme obožavate nacizam i fašizam i svo zlo nasilje koje je od toga nastalo. Znači da bi i vi to radili da ste tada bili u tom vremenu. Pa što idete u crkvu, kako vas nije strah od BOGA, zašto sami sebe varate, čemu vam takvo licemjerje ???? Da vi volite HR kao što govorite javno bi kritizirali hdz i kriminalnu pretvorbu !! Jer hdz je uništio sve u privatizaciji. Pročitajte u anketi na Index hr što su na upite zašto su napustili Hr, što je Vasi Brkiću odgovorilo 100 Tisuća hrvata koji su otišli vani. Da su otišli zbog silne mržnje koju forsira desnica u HR. I zbog primitivizma i kriminala ljudi u hdz.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.