Šest namirnica koje povećavaju plodnost kod muškaraca

Petina muškaraca bori se s malim brojem spermija koji su bitni za potomstvo. Ipak, istraživanja pokazuju da je bitnija kvaliteta od kvantiteta, a da bi se postigla kvaliteta bitna je zdrava ishrana.

1. Češnjak

Češnjak djeluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermija. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme te poboljšava cirkulaciju krvi. Mineral selen koji je prisutan u češnjaku pridonosi pokretljivosti sperme.

2. Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su dobar izvor bakra, omega-3 masnih kiselina, cinka i vitamina K, a kao važna komponenta one posjeduju protuupalna svojstva koja štite od raka, artritisa i osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pojačavaju protok krvi do spolnih organa.

3. Šipak

Sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitetu spermija. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od šipka imaju povećanu razinu hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta iz Edinburgha (sudjelovalo 58 volontera u dobi između 21 i 64 godine) stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 posto i 30 posto veću razinu testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od šipka.

4. Zeleni čaj

Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za poticanje plodnosti zato što neutraliziraju slobodne radikale koji mogu oštetiti spermije. Sudeći prema istraživanjima, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitetu sperme, uključujući pokretljivost, što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak.

5. Lubenica

Lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod rajčice) i smanjuje rizik nastajanja raka prostate. On ujedno štiti od bolesti srca te raka vrata maternice i jajnika, a smatra se kako poboljšava plodnost.

6. Mrkva

Osim nutritivnih vrijednosti, mrkva sadrži beta karoten koji poboljšava kvalitetu i pokretljivost spermija. Nova studija otkriva da muškarci koji redovno jedu mrkvu imaju najpokretljivije spermije.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.