Šesnaest godina od smrti Gojka Šuška

Svetom misom zadušnicom služenoj u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu počelo je obilježavanje 16. obljetnice od smrti pokojnog ministra. 

Obilježavanje će biti nastavljeno tradicionalnom manifestacijom „Svibanjska sjećanja 2014.” kojom se osim sjećanja na ministra Gojka Šuška obilježavaju obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu 1991. i Bleiburga i križnog puta 1945.

Na današnji dan prije 16 godina umro je Gojko Šušak. Gojko Šušak ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine bio je jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine. Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. otkriven je spomenik Gojku Šušku ministru obrane Republike Hrvatske.

gojko_susak

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

 • Nazalost, od slicne smrti je umro Tudjman, Susak i Boban da crvena gamad nastave prodaju za “Judine skude”
  Ministre, nek’ ti je laka Hrvatska gruda…

 • Blažene oči koje su te vidjele
  Akademik Ivan Aralica
  Bi jedan malen grad i u njem malo ljudi,
  a na nj udari velik kralj,opkoli ga i podiže
  oko njega velike opsadne tornjeve.

  Ali se u njemu nađe čovjek siromah mudar,
  koji spasi grad svojom mudrošću,
  a poslije se nitko nije sjećao tog čovjeka.
  Propovjednik,9,14/15

 • meni osobno goja nije ostavlja dojam obrazovanog gospodina.licno mi je izgledao kao lucki radnik.
  ako se zna da je dosao u kanadu sa lovom malo mi je njegova proslost sumljiva,brat mile u uredu za obranu radio ,znaci da su oba bili u skj!!
  u sfrj tko je bio clan partije mogao je sta je htio,lako doc do posla,suradivat sa db i sl.
  jedan dan kad izide na vidjelo spisak udbinih suradnika bit ce svasta,cudesa ,iznanedenja……

 • Gojko Šušak-jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske i pobjedonosni završetak Domovinskog rata. Neustrašiv i smion, razborit,promišljen i vjeran Hrvatskoj do kraja. U zrakoplovu prigodom leta za Zagreb, jednom svom bliskom prijatelju i suradniku ,rekao je:ili će nas uhititi, ili će mo stvoriti Državu Hrvatsku.Čovjek koji je cijeli svoj život posvetio jednom snu. Jednom snu koji je jednom postao zbilja za svagda, da nikada više zbilja ne bi postala san.Ne štedeći se nimalo , izgarao je i izgorio za taj san.I san se pretočio u stvarnost, a on je izgorio u tom snu , i otišao u vječnost zajedno s onima koji su stvarali besmrtno djelo Vječne Hrvatske. Otišao je i izgorio zbog Hrvatske i za Hrvatsku zajedno s onima koje je najviše volio-poginulim hrvatskim vitezovima.Hrvatski Sin koji je dobio sve bitke i nijednu nije izgubio. Nije izgubio ni onu poslijednju, najveću, svjedočeći u zadnjim danima života ,kako je sretan zbog hrvatske slobode i hrvatske države.
  Gojko ŠUŠAK ŽIVIO JE , MISLIO I LJUBIO HRVATSKU.Domovina nikada ne će i ne smije zaboraviti velike sinove svoga naroda koji stadoše na branik Domovine , onda kad bi najpotrebitije. Vjerovao je u srce i hrabrost hrvatskog ratnika, i njegovoj odanosti Domovini.
  Vjerovao je u HRVATSKU, vjerovao je u hrvatski narod, i ponajviše je vjerovao u Spasitelja. Neka mu Vječni svemogući Bog da vječni pokoj u svetoj zemlji Hrvatskoj, a njegova plemenita duša nek počiva snom pravednika u srcu i duši ispaćenog Hrvatskog naroda.

 • Ma tkosmo mi da sudimo i osudjujemo.Gojko je sada na mjestu gdje se sudi i vagaju dobra i losa djela.Nekamu dragi Bog oprosti sve njegove lose ,a dobre nega ga nagradi vjecnom slavom.Pocivao u miru Bozijem.

 • za slavena
  kad nista ne razumijes onda prestani “BLEJAT”je li te to tata “KOMUNJARA”naucio?Neka je Gojku laka Hrvatska Zemlja.

 • Donio je, zna se kome, onima koji kroje danas život u Širokom, seljake je pretvorio u tajkune koji izrabljuju narod i vozaju se u skupim autima.

 • Slavene Karačiću.Gojkov brat Josip je radio u vojnom osjeku od 1966 i imao je čin pukovnika a brat Mile je došao iz Amerike 1972.god i dobio u Klancu zemljište i kao emigrant napravio kuću cimentaru koja stoji i dan danas a došao iz Amerike gola kur…

  • nije sramota što je šušak bio suradnik udbe, pa to zna i zadnja baba iz gornje britvice. Sramota je što pravite junaka od čovjeka koji je do rata bio jad i beda,a posle se obogatio otimanjem stanova i ostale imovine od srba i hrvata koji su mislili svojom glavom. Tako se obogatio i kasnije po tuđmanovoj direktivi dijelio ukradenu omivinu ulizicama. Inače lijepa gesta Širokobriježana što su podigli spomenik jednom komunjari partizanu i jednom skojevcu. Svaka vam čast, uvijek ste gajili duh kominizma i antifašizma.

   • Dizali su oni spomenik i Marku Zovki,pa su ga srušili,dizali su i Ružu pa su je srušili.Srušit će naši i ovaj,samo polako daj im vremena..

 • Svaka čast na komentaru…ovaj lik skupa sa Bobanom je ubojica i udbaš, koji je ubijao Hrvate. Neka gori u paklu !!

 • Dragi moji Hercegovci nadam se da ste sretni i zadovoljni u svojoj domovini BiH ,nadam se da ćete tamo i ostati.Uživajte u svojim plodovima natopljenim krvlju bosanskih Hrvata koje ste zajedno sa vašim dragim ministrom prodali kako vi to kažete za Judine škude .Bog neka vam vrati sve ono što ste vi učinili drugima,a vaš jedini Bog su novci kao i vašem dragom ministru

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.