Seminar Mreža županijskih praktičara u Širokom Brijegu

U organizaciji UNDP-a, Federalnoga zavoda za programiranje razvoja i Švicarske Vlade, u srijedu je u Širokom Brijegu započeo trodnevni seminar Mreža županijskih praktičara, koji je okupio ljude koji izravno rade na poslovima strateškoga planiranja, upravljanja razvojem i realizacije razvojnih projekata.

Goste u Širokom Brijegu pozdravio je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, koji je istaknuo ono što je dosad postignuto u kontekstu uspostavljanja sustava razvoja u Županiji.

“Kao što znate, Županija Zapadnohercegovačka donijela je svoju Strategiju razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine još krajem 2014. godine. Županijski odbor za razvoj izradio je Izvješće o razvoju Županije za razdoblje 2014. – 2016. godine, koje je Vlada Županije Zapadnohercegovačke razmatrala i usvojila u lipnju 2017. godine. Izvješće o realizaciji strategije je zadovoljavajuće u smislu provedbe planiranih prioriteta iz Strategije, odnosno iz Akcijskoga plana 2014. – 2016. godine.

Međutim, u isto vrijeme smo svjesni i određenih nedostataka u procesima provedbe i izvještavanja o provedbi Strategije. Svjesni smo da je potrebno jačati provedbene kapacitete, da je potrebno bolje povezati planiranje provedbe s proračunskim planiranjem i kontinuirano raditi na jačanju koordinacije svih sudionika ovoga procesa”, rekao je Ćosić.

Zbog stvaranja pretpostavki za jedan funkcionalan sustav planiranja i upravljanja razvojem Županije Zapadnohercegovačke, Vlada je krajem 2016. godine utemeljila Ured Vlade za europske integracije, koji je zadužen za poslove koordinacije svih aktivnosti i obveza koje proizlaze iz procesa europskih integracija i aktivnosti strateškoga planiranja i upravljanja razvojem. Ured već provodi određeni dio poslova iz procesa europskih integracija iz svoje nadležnosti, a očekuje se da će u skorije vrijeme Ured raditi svojim punim kapacitetom.

U svom obraćanju predsjednik Ćosić je naglasio da će Vlada Županije Zapadnohercegovačke nastaviti dugogodišnju suradnju s UNDP-om BiH u projektu Integriranoga lokalnoga razvoja u okviru III. faze toga projekta.

S ciljem razmjene novih iskustava i prilike za stvaranje novih partnerstava, u četvrtak je organiziran studijski posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji, županu Blaženku Bobanu i razvojnoj agenciji RERA.

Razmatranjem provođenja Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, u petak 10. studenoga završava seminar Mreža županijskih praktičara u Širokom Brijegu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.