Šef WHO-a pozdravio “povijesnu” odluku o reformi organizacije, pandemija pokazala nedostatke

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozdravio je u ponedjeljak “povijesnu” odluku zemalja članica o jačanju agencije nakon krize koja je pokazala njezine nedostatke, ali je naglasila hitnost dogovora o reakciji na pandemije kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka.

Više od godine dana od početka pandemije koronavirusa u kojoj je u svijetu umrlo više od 3,5 milijuna ljudi, države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su nakon višetjednih rasprava usvojile rezoluciju o jačanju organizacije.

Ali obrise reforme zemlje će tek odrediti, od kojih neke, zabrinute za svoj suverenitet, ne žele dati više ovlasti WHO-u.

Zemlje su također odlučile odgoditi do studenoga rasprave o potrebi usvajanja ugovora ili konvencije o pandemijama, instrumenta na čiju potrebu tjednima upozoravaju WHO i nekoliko zemalja, među kojima Francuska i Njemačka.

Direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je govorio na kraju plenarne sjednice drži da bi takav međunarodni obvezujući ugovor “najviše pridonio jačanju WHO-a i zdravstvene sigurnosti u svijetu”.

Trenutno patogeni imaju veću snagu od WHO-a, rezimirao je.

“Povijesnom” je nazvao rezoluciju o jačanju WHO-a, usvojenu posljednjeg dana 74. svjetske skupštine o zdravlju, održane online iz Ženeve.

Glavna tema sastanka, reforma agencije i njezina sposobnost da koordinira odgovor na globalne zdravstvene krize i spriječi buduće epidemije dominirala je raspravama, pošto WHO i međunarodna zajednica nisu bile sposobne spriječiti pandemiju covida-19.

Tijekom tjedna zemlje su primile izvješća neovisnih stručnjaka o neuspjesima WHO-a i zemalja suočenih s covidom-19 i pozvale na velike reforme sustava upozorenja i prevencije.

Prema jednom izvješću, pandemija se mogla izbjeći ali WHO je prekasno, tek krajem siječnja 2020., proglasio najviši stupanj međunarodne zdravstvene hitnosti.

Izvješća jednoglasno potvrđuju potrebu jačeg WHO-a u središtu svjetske zdravstvene arhitekture, izjavio je Tedros, prenosi Hiba.

Ali “WHO se ne može ojačati bez trajnog financiranja”, rekao je Tedros.

Za sada se 15 posto proračuna osigurava iz obveznih kotizacija država, a ostalo su dobrovoljni doprinosi javnih i privatnih donatora koji odlučuju kako ih WHO može koristiti.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.