Šef tima za visokopatogene viruse WHO: Vidimo širenje zaraze u BiH i Srbiji

Broj slučajeva Covida-19 u svijetu u proteklih šest tjedana se udovostručio na 20 milijuna potvrđenih slučajeva.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da bi se svijet trebao ponašati kao da je ovaj virus konstanta i da se ne bi trebali osvrtati na to hoće li ili neće biti drugog vala Covida-19 na jesen ili u zimu. Richard Pebody, šef tima za visoke patogene WHO za Europu, u razgovoru za N1 ističe kako je važno da se svijet prilagodi trenutnom stanju s virusom i onome kako mijenja svijet.

Kao što znamo, pandemija mijenja naš svijet. Testira sve naše sustave – ekonomske, društvenu infrastrukturu i gura zdravstvene sustave do krajnjih granica, kako one bogate, tako i siromašne. Znamo da je u svijetu više od 20 milijuna laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze Covidom 19. A nažalost, više od 700.000 osoba je preminulo. Iako je Amerika trenutačno epicentar virusa, također je sve više slučajeva u europskim zemljama, koje se počinju otvarati. Ovo zaista naglašava važnost primjene šema mjera protiv Covida-19, dok pokušavamo spriječiti širenje virusa, ističe Pebody.

Kada je u pitanju regija Zapadnog Balkana onda iz WHO upozoravaju na rast broja slučajeva kod mlađih pacijenata.

Kao što sam ranije spomenuo, vidimo širenje zaraze u brojnim zemljama zapadnog Balkana, konkretno se to u posljednje vrijeme događa u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Posebno je naglašena transmisija zaraze Covidom-19 među mladima. Tu je doista važno da sve zemlje u regiji Zapadnog Balkana imaju implementirane mjere, da razaznaju te slučajeve što ranije kako bi se pobrinuli da se ljudi izoliraju kada se zaraze, da se što je više moguće suzbije mogućnost da šire zarazu među svojim kontaktima kako bi se epidemija uhvatila u što ranijoj fazi, stava je Pebody.

Jedno od najvažnijih pitanja za globalnu zajednicu će biti kako vratiti djecu u škole, ali i na koji način osigurati da se otvore i drugi segmenti društva.

Dokaz je, kako godina prolazi, je da djeca u odnosu na starije doista imaju blaže oblike zaraze. To je jasno. Što se tiče njihove sposobnosti da šire virus, dokazi se još uvijek prikupljaju. Ali, jasno je da djeca potencijalno mogu širiti zarazu. Ipak, o tome moramo saznati još informacija. Što je također jasno je da je veoma važno da djeca imaju priliku za obrazovanje, da idu u školu. Dakle, tu imamo balans da s jedne strane osiguramo da su škole ponovno otvorene, kao i da se djeca imaju priliku obrazovati. Iako djeca manje prenose, važno je da se registriraju slučajevi i da se na vrijeme izoliraju.

Ne mogu dovoljno naglasti koliko je važno da se osigura da djeca dobiju tu životnu priliku da se obrazuju. Mislim da ono što se događa u školi u mnogome zavisi od onoga što se događa lokalno u široj zajednici. Tako da, ako zaraza nije široko rasprostranjena u zajednici, u boljoj ste poziciji. S druge strane, ako je zarata široko rasprostranjena u lokalnoj zajednici, onda bi ta situacija mogla biti malo drugačija. Stoga, mislim da je važno da se lokalne odluke donose na osnovu lokalnog epidemiološkog stanja, navodi Pebody u razgovoru za N1.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.