Sedam razloga zbog kojih je “plank” najbolja vježba

Fitness svijet definitivno bi ostao zakinut bez planka i svih mogućih kombinacija i varijacija te mega popularne vježbe.

A zašto je uopće postala tako planetarno popularna? Zato što za to zaista postoje jako dobri razlozi, piše Index.hr.

1. Plank zaista osnažuje cijelo vaše tijelo

To nije samo pusta priča jer plank, ma koliko god “lijeno” izgledao, posebno u onoj klasičnoj varijanti, definitivno nije lijen po pitanju jačanja mišića vaše jezgre. što nije važno samo radi estetike abdominalnih mišića već i jačanja mišića koji će tako bolje držati vašu posturu i tako bolje čuvati vašu uspravnu kralježnicu.

2. Plank čuva vaše tijelo od ozljeda

Ako će vaša jezgra biti dovoljno čvrsta, a vježbe kojima ćete je učvršćivati dodatno će i simultano jačati i ostali dio tijela, tada će vaša snaga i vaša tjelesna izdržljivost pomoći puno fleksibilnijem kretanju, posebno pod većim opterećenjima. A to ujedno znači da će vaše tijelo, bez obzira na koje ga pokrete i opterećenja pripremate, biti sigurno izdržljivije i samim ćete time smanjiti rizik od potencijalnih ozljeda. Posebno ako pričamo o povredama i istegnućima kralježnice, a zna se da čak i ljudi koji imaju problema s kralježnicom nakon planka prijavljuju znatno manje probleme. Samo zato što su ovom super vježbom uspjeli osnažiti mišiće koji je podržavaju u svim svakodnevnim aktivnostima – čak i statičnima kao što je sjedenje i ležanje.

3. Plank će vam ubrzati metabolizam

Samo će se laici pitati kako je moguće sagorijevati kalorije i poticati rad vašega metabolizma ako vježbate ne radeći ništa, a to je zabluda kojoj će povjerovati samo laici. Jer čak i ova “lijena” vježba ubrzava rad vašega srca, a ono sve pokreće.

Ili, recimo to ovako, čak i ako ste statični, u planku vaši mišići rade, oni trebaju svoje gorivo, gorivo dobivamo iz hrane koju smo pojeli, a koja za razgradnju trebaju kisik, kisik se pak prenosi krvlju pa srce mora pumpati brže da ga dovede do mišića. I tako vaš metabolizam radi brže nego onda kada ne radite baš ništa.

4. Plank vam pomaže da budete mršaviji, odnosno – da stojite uspravnije

Kako je već spomenuto – plank ojačava jezgru, jezgra bolje podržava kralježnicu i tako pomaže tijelo da bude uspravnije, a što dodatno utječe na bolju pozu vaših prsa, vrata, ramena – sve od samo običnoga planka!

5. Plank poboljšava i vašu stabilnost

Samo čvrsto tijelo može biti i stabilno tijelo. Tu se više nema što za dodati.

6. Plank vas čini fleksibilnijim i podatnijim

Nisu samo veće skupine mišića te koje plank najviše “pogađa”. Jeste li ikada razmišljali kako ta “lijena” vježba utječe na apsolutno sve zglobove na vašem tijelu, na vaše prste, ligament, kosti kao što su lopatice – sve to plank čini boljim, čvršćim, fleksibilnijim i u svakom slučaju pozitivnim za vaše tijelo.

7. Plank itekako tonira vaše ruke i noge

Možda vam se tako ne čini, ali čak i statičan plank od 30 sekundi jako dobro djeluje na vaše ruke – na koje se oslanjate – te na vaše noge s kojima se “držite”. I zato znajte, plank ne djeluje samo na jezgru – plank djeluje na cijelo tijelo, simultano, osnažujući mišić po mišić.

 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.