Sedam ministara seli se u zastupnike

Vjekoslav Čamber, Desnica Radivojević i Sanjin Halimović jedini su federalni ministri koji nisu bili kandidati svojih stranaka na listopadskim općim izborima pa se i nisu puno brinuli kakvo će biti raspoloženje birača.

Najviše glasova

Nermin Nikšić, nakon što je prije četiri godine zastupničku stolicu u Parlamentu Federacije zamijenio premijerskom, vraća se u zastupnike. On je kao kandidat SDP-a za Zastupnički dom Parlamenta Federacije dobio 4761 glas, osvojio je izravni mandat i vraća se u zastupnike. Po općim ocjenama, do 2010. godine bio je jedan od najaktivnijih i najboljih federalnih zastupnika.

I Enver Bijedić, federalni ministar prometa i veza, zadovoljan je – iduće četiri godine bit će zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jer je dobio 3655 glasova birača što je dovoljno za izravni mandat.

Zanimljivo je da je Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije, na izborima kao kandidat SDA, osvojio više glasova od Nikišića i Bijedića – povjerenje mu je dalo 5109 birača, međutim, to nije bilo dovoljno da bi postao parlamentarac. Damir Mašić, ministar obrazovanja, također se vraća u zastupničke klupe Parlamenta FBiH – kao kandidat SDP-a osvojio je 3133 glasa što mu je bilo dovoljno za osvajanje izravnog mandata.

Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja, ima najviše razloga za zadovoljstvo – bio je kandidat SDP-a za Zastupnički dom Parlamenta Federacije i dobio je najviše glasova, više od svih članova Vlade, 8588 i osvojio je izravni mandat.

U federalne zastupnike će i ministar kulture i sporta Salmir Kaplan. Bio je kandidat SDA i poslije Heleza osvojio je najviše glasova – 7676!

Politička magla

Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede i dopremijer, bio je kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za zastupnika u Parlamentu FBiH. Dobio je 646 glasova što je bilo nedovoljno za ulazak u Parlament.

Zasigurno, na takav rezultat utjecalo je to što je bio onemogućen sudjelovati u predizbornoj kampanji jer je dva dana prije njezina početka uhićen i držan je u pritvoru gotovo 40 dana. Politička magla nad uhićenjem Ivankovića Lijanovića polako se razilazi i sve više postaje razvidno da je bila riječ o namjernom uklanjanju iz predizborne kampanje.

Isti slučaj je i s ministrom trgovine Miloradom Bahiljom koji je zajedno s Ivankovićem Lijanovićem uhićen i time sklonjen iz predizborne kampanje pa ni on kao kandidat Narodne stranke Radom za boljitak nije dobio dovoljan broj glasova u utrci za zastupnički položaj.

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva, u iduće četiri godine bit će zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pa će se vratiti na funkcije koje je imao od 2006. do 2010. godine. Predrag Kurteš, federalni ministar unutarnjih poslova, bio je kandidat SDP-a za zastupnika u Skupštini Sarajevske županije, ali nije dobio dovoljan broj glasova. To je izazvalo veliko iznenađenje u Sarajevu gdje uživa autoritet, a još više činjenica da ga SDP nije stavio na vrh svoje kandidatske liste, je li zbog toga što se zamjerio nekome iz vrha stranke, još nije razjašnjeno.

Adil Osmanović iz SDA, ministar raseljenih osoba i izbjeglica, s osvojenih 4193 glasa birača, bit će zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zoran Mikulić, federalni ministar pravosuđa, bio je kandidat SDP-a za Parlament BiH, ali mu je osvojenih 1913 glasova bilo malo za osvajanje mandata.

Ministar financija Ante Krajina bio je kandidat za zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije, ali nije osvojio dovoljno glasova. Branka Đurić iz SDP-a, ministrica turizma i zaštite okoliše, s osvojenih 946 glasova nije uspjela postati zastupnicom u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sin i kćerka Sefera Halilovića zastupnici

Sefer Halilović, predsjednik BPS-a, vjerojatno je najzadovoljniji od svih kandidata na listopadskim izborima. Istina, on nije prošao u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ali će njegova djeca u iduće četiri godine biti zastupnici. Sin Semir kao kandidat stranke čiji je predsjednik njegov otac izabran je za zastupnika u Skupštini Sarajevske županije. Kćerka Mirela s osvojenih 888 glasova koje je dobila kao kandidatkinja očeve stranke izabrana je za zastupnicu BPS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije.

Jusufović zastupnik sa svega 583 glasa

Munib Jusufović, nekadašnji član SDA, zatim Stranke za BiH, a sada SBB-a, osvojio je zastupničko mjesto u Parlamentu Federacije sa svega 583 glasa koliko je dobio od birača. Zanimljivo je da je Jusufović 2004. godine osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i nesavjesnog rada. Međutim, on je pomilovan i sudska presuda je poništena. Zbog toga slučaja, u studenome 2004. tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown poništio je Zakon o pomilovanjima.

(Dnevni list)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.