SDP traži smanjenje cijena parkinga u Mostaru

Naplata parkinga u Mostaru izazvala je kaos u stambenim naseljima gdje automobili uništavaju zelene površine i zatvaraju prilaze za invalide, dok su parkirališta u zonama naplate gotovo prazna, što je izazvalo u javnosti polemike o ispravnosti te odluke.

Dio građana kaže kako su umorni od nereda s parkiralištima već godinama i da su se nadali kako će početak ozbiljnog rada Mostar Parkinga taj problem riješiti, ali je evidentno izazvao kaos veći nego što je bio.

Nikad mi nije bilo jednostavno naći parking ispred zgrade u kojoj stanujem, a kako je počela naplata parkinga vozilo se ne usuđujem ni pomjeriti, jer znam kad se vratim da ga neću imati gdje parkirati, kaže za Klix Mostarka koja živi u centru grada.

Priznaje nam da povlaštenu parkirališnu kartu nije kupila niti ima namjeru navodeći kako nisu realne cijene u odnosu na usluge koje se građanima nude, a uz to naglašava da sada nije u mogućnosti taj novac ni izdvojiti.

Njezina prijateljica koja je položila vozački ispit prošlog mjeseca dodaje kako je planirala kupiti vozilo, ali je zbog novonastale situacije za sada od te investicije odustala.

Kvartovski parkinzi u Mostaru puni, kažnjene i prve “neplatiše”

Iako je odluka o naplati parkinga u Mostaru prilikom donošenja izazivala žestoke reakcije i protivljenje opozicije koja je nagovještavala mogući kaos, ipak je usvojena većinom glasova, što je mnoge iznenadilo.

Zbog toga SDP-ov zastupnik u Domu naroda FBiH Aner Žuljević poziva gradonačelnika Marija Kordića da sazove izvanrednu sjednicu vijeća i izmjeni odluku vezanu za parking u smislu cijena.

Predložio je ekonomski i socijalno prihvatljive cijene kao model koji je moguće efikasno implementirati i vezati uz registraciju vozila.

On predlaže da stanari plaćaju povlaštenu parkirališnu kartu 10 KM mjesečna ili 50 KM godišnje, a da cijena parkinga po satu u zoni jedan bude jedna KM, a u zoni dva 0,5 KM, te dnevna pet KM. On smatra da bi ovaj model naplate bio ekonomski isplativiji i socijalno prihvatljiviji svim građanima i u konačnici mnogo efikasniji za rješavanje postojećeg kaosa.

Na ovaj način izbjegavate kaos, a garantiram da će javno poduzeće ostvariti isto, a vjerojatno i više prihoda nego po postojećoj odluci, poručio je Žuljević.

MUP HNŽ obećao pomoći Mostar parkingu

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • Lepo bre ovaj iz ove partije iz lepoga grada, prestolnice mnogočega, naravonaučava. Dobru je bre školu izučio. Pomanje se uvek striže, da se puno ne primeti i manje bre oseti.

 • Lopovska hdz masinerija….ishitren potez naplate po kvrtovima nece proci a to i sami uvidjaju…zanimljiv izgovor ce im biti u narednim danima zasto ipak odustaju od kvartovske naplate

 • Nije normalno da se uvede placanje parkinga dok se ne rijesi javni prijevoz… Znaci rijesis javni prijevoz ko u svakom normalnom gradu u Europi i onda naplacuj parking

 • Sasvim realna cijena je pola marke. I sigurno bi više zaradili nego sada.
  Ove cijene sada su neodržive. Zamisli nekog ko ne živi u Mostaru a tu radi. Mora platiti dnevni kartu 15 KM iako će biti 8-9 sati jer ako plaća po satu onda smije ostati najviše 4 sata. Može uzeti mjesečnu za 100 KM i opet tražit parking.

 • Ovaj parking nema smisla i preskup je .Tko je odgovoran ,gradonačelnik i njegova svita ,jos k tome ne moze se svagdje parkirati i stvarno nema mjesta ni medu zgradama ni nigdje ,niti je parking lijepo uređen ,uzas.Dok se ne srede ulice ne treba ni naplaćivati,pogotovo ovakve masne cijene

 • Ovo je čisti harač po građanima Mostara.Prijedlog SDP dobar iako po kvartovima ispred zgrada nebi trebali plaćati ništa Na ulicama što je obilježeno treba da se naplaćuje.I još ispred zgrada iako plaćaš ne mora značiti mjesto za parking.Split i Zagreb pokušali isto i propali po pitanju parkinga ispred zgrada

 • Parking ispred zgrada se nebi trebao placat.
  S obzirom da se pune parkinzi ispred zgrada (ubodi gdje slobodno) nek stave gljive/rampe nije bitno sta i platit ce svatko po realnoj i normalnoj cijeni.
  Ovo sto su smislavi smislili da platim i kruzim okolo pa umjesto u prvoj zoni da parkiram u drugoj pa hodocasce do zgrade je van svake pameti.
  Koliko me sjecanje sluzi Kordic je rekao da ce se dogovarati s gradjanima a on opet s pogodnim i podobnim sta se promjenilo apsolutno nista.
  Bolje nam je bilo dok je bilo Ljube

 • Podržavam naplatu, i smatram da treba uvesti reda, al ne preko građana Grada. Sasvim mi je ok 1KM ili 0,5Km, ovisno od zone, al ne može se naplatiti stanarima na cesti i kvartu ista cijena, i da, cijeen ponuđene su jako skupe za naš standard života. Što je cilj, ojaditi narod još više, kad jedva sastavljaju kraj sa krajem!? Št9o reći, nego “bravo” GV, “bravo” Mario na “odlukama” za narod!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.