SDP odlučio: Zoran Milanović kandidat za predsjednika!

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić već bi idući tjedan mogao objaviti da će Zoran Milanović biti njihov kandidat za predsjednika države.

U ponedjeljak bi se trebala održati sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj će jedna od tema biti upravo predsjednički izbori i na koju Bernardić, kažu naši izvori iz vrha SDP-a, dolazi s rezultatima dviju anketu koje je uže stranačko vodstvo nedavno naručilo, a koje su trebale ispitati raspoloženje članova SDP-a, odnosno raspoloženje SDP-ovih simpatizera prema mogućim predsjedničkim kandidatima. Kako doznajemo, od više članova vodstva u anketama se našlo čak osam jakih stranačkih imena, a upravo je ime bivšeg premijera i bivšeg stranačkog lidera Zorana Milanovića debelo odskočilo. Navodno je u oba provedena istraživanja dobio više od 50 posto podrške, čime je u golemoj prednosti u odnosu na sve ostale kandidate među kojima su bili i Tonino Picula, Ivo Josipović, Rajko Ostojić, a navodno i Davorko Vidović, Biljana Borzan…

Šutnja kao kampanja Dobiveni rezultati, kažu naši sugovornici iz stranke, tako su pokazali kako predizbori u stranci, a za koje se zalagao politički tajnik SDP-a Davorko Vidović u ovom trenutku nemaju smisla i to iz više razloga. Kao prvo, jedan potencijalni kandidat u velikoj je prednosti u odnosu na sve ostale kandidate, a kao drugo nitko od potencijalnih kandidata stavljenih u anketu nije ni iskazao želju da želi biti kandidat. Nije doduše ni Zoran Milanović, ali se njegovih više od godinu dana nedemantiranja informacija da želi ići u kandidaturu za Pantovčak ne može smatrati ničim drugim nego vođenjem kampanje, piše Večernji list.

Kao prvo, nije nebitno kako bi se formulirala te kandidatura, hoće li u njoj stajati da je Zoran Milanović SDP-ov kandidat ili će se ići na formulaciju da je on kandidat široke lijevocentrističke opcije kojeg podržava i SDP. U svakom slučaju to nije isto – kaže jedan član vodstva SDP-a. No teško je vjerovati da će Bernardić pristati na drugu opciju s obzirom na to da je i javno više puta do sada kazao kako će SDP imati svog kandidata i da će pozvati ostatak oporbe da ga podrži.

Moguće kombinacije Mogućnost da Milanović ne bude ponajprije SDP-ov kandidat već kandidat široke lijeve liberalnocentrističke opcije u kojoj bi se, primjerice, našao i HNS, Milanoviću bi stvorila probleme i u Amsterdamskoj koaliciji. Konkretno, sa strankom GLAS koja teško može pristati na podršku kandidatu koji bi se vodio i kao kandidat HNS-a. No u slučaju da Milanović ide kao kandidat SDP-a kojeg će podržati i HNS tada takva kombinacija teško može biti sporna ikome u Amsterdamskoj koaliciji pa i GLAS-u.

Davor Bernardić i Zoran Milanović

Treba vidjeti i koje bi još stranke stale uz Milanovićevu kandidaturu i razgovarati sa svima njima. Tu svakako spada i SDSS, ali i stranke s ljevice – kaže naš izvor. Da ima još puno detalja koje treba dogovoriti, kaže i naš drugi izvor iz vrha SDP-a koji smatra da će Milanović morati kazati i koga sve vidi u svom najužem timu u kampanji i da je to nešto što svakako mora biti dio dogovora između Milanovića i Davora Bernardića. Bliski Milanoviću drže da bi mu stranka trebala dati podršku, ali i prepustiti mu odluku o timu i dati mu određenu fleksibilnost oko tih pitanja.

Uostalom, teško mi je i zamisliti situaciju u kojoj Milanović sluša i radi kako su neki to u stranci zamislili – kaže naš sugovornik iz Partije.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.