SDA “ukrala” citate, pripisala ih Aliji Izetbegoviću pa ih uklesala na kamenja po Sarajevu

SDP je jutros dostavio javnosti zanimljivo priopćenje koje prenosimo u cijelosti vezano uz aktivnosti SDA oko uklesavanja navodnih citata Alije Izetbegovića po Sarajevu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Povodom predizbornih aktivnosti SDA-ovih struktura u Sarajevu, SDP BiH poziva SDA da ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječe uklesane u kamenu i nasade po Sarajevu.

Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zlouporabe za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu, koji će opet postati predmetom ismijavanja u regiji, a i šire. 

Ovaj put neće biti krivi “biseri” Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću.

SDA je nakon krađe gradonačelničke pozicije 2016. godine sada počela krasti i citate.

Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio uzurpirati javni prostor “citatima” Alije Izetbegovića nije bio ni svjestan kakvu je blamažu priredio za sebe, niti da je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića jer je očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju.

Naime, citat “Nauka otkriva, umjetnost stvara” pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju. Također, nećemo ulaziti u analizu nekih drugih uklesanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu promatrati kao približne parafraze određenih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici.

U SDA-u očito svakako ne znaju razliku između umotvorine i krivotvorine. Kada su već građanima o njihovom trošku priredili ovu prvorazrednu blamažu, pozivamo SDA da ukloni svoje predizborno stijenje po cesti kako bi ljudi mogli neometano prolaziti, ne spotičući se na spomenike  krivotvorenim citatima. U suprotnom, barem mogu prebrusiti ime autora i citat potpisati imenom stvarnog autora.

Sigurni smo da pokojni John Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovjekovječeni u Sarajevu. Dobro bi bilo da na ponovno “otvaranje” iz SDA pozovu i veleposlanika Velike Britanije, s obzirom na to da se citatom odaje počast umjetniku iz ove države.

Primjerak jednog kamena s navodnim citatima Alije Izetbegovića

S obzirom na to da smo nedavno svjedočili kako i mlade nade, poučeni praksom SDA od njenih prvih dana, kopiraju predizborne izjave iz SDP-a, očito je SDA otvorila sezonu šalabahtera i plagijarizma. Teško je zaključiti je li žalosniji pokušaj SDA da se narodnim novcem promovira preko Alije Izetbegovića ili to što su od toliko citata odabrali plagijat.

Sigurno je da ni Alija Izetbegović nije zaslužio ovakve nasljednike.

Umjesto spomenika osnivaču SDA, dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, uklesavanjem u kamen ove blamaže, može se reći da su iz SDA ipak demantirali misao da je “glup čovjek mrtav i kada je živ”, navodi se u priopćenju SDP-a.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Presmiješno, koji lopovluk i neznanje.
  Sto niste stavljali njegove autohtone izjave kao npr ona čuvena: “ovo nije naš rat”.

 • Bakir je s IQ ušao ispod nule. Ali Bakir zato zna bolje nego itko živ varati, lagati,valjati gluposti, demantirati sam sebe, “lačiti” koze, uvlačiti se u šupak turskom diktatoru Erdoganu, hvaliti ćaču zločinca i svoju ženu – alapaču i diktatorku, itd.

 • U genetskom kodu sekte muslimana u Europi, je prevara, prevrtljivost i izdaja. Poturice postoje zbog 500 godina tiranije nad autohtonim narodom, od kojeg se značajan broj poturčio, i od svojih gospodara dobio naziv Balija.
  Nemojte tu sektu nazivati narodom, jer oni nisu narod, to je sve neobrazovana fukara, kojoj lako podvališ citat AB Šimića a ispod napišeš Alija Izetbegović.
  Ovo je previše i od balija

 • Da su napredni ne bi se tako ponasali. Protjerali su domoroce i piju tudju vodu. Domoroci moraju piti tudju.

 • Alija je na toksican nacin oteo Bosnu Hrvatima te ih jos optuzio. Ali Bog vraca kad alah ne radi nista potom. Gadna ce govna jesti. Kakva je i spustio. Zelena. Sa beretkom.

 • Prisilno su prešli na islam i automatski postali druga nacija.

  Tako naprimjer piše “Alibeg” 1470. godine u pismu Dubrovniku: “Bože v ime tvoje amin. Ja Ali beg, sin kneza Ivan Vlahovića, česnegir i sklav velikoga cara i velikoga gospodara amir sultana Mehmeda bega…” itd. I tako su od Vlahovića postali Alibegovići.

 • “Ne smjemo se bojat ničeg osim samog straha”
  – Alija Izetbegović, kad su ostale samo dvije role papira, Sarajevo 1993.

 • Pustite vi Aliju na miru .Alija he dokazani patriota i vjernik a nije zločinac kao karadžić,kojović ,rospija plavšićka ,kao tuta ,šušak i puno još njih koji bi htjeli podijeliti Bosnu ne pitajući većinski narod .Tako i vi koji to piskarate isti yte kao i oni,zločinci .Mrzite Bksnu i Bošnjake a veličate zločince .Alija i Bakir su čucali i očuvali Bosnu i Hercegovinu .Nikad Bksna beće biti smrdija nit hrvatska. Svajom njegkvo .Bosna he starija od smrdije i hrvatske .Ako Bogda bitće Bosne do sudnjeg dana.

 • Dragi Edheme, malo si se prešo. Niste vi sami u BiH, niti ćete sami odlučivati hoće li je biti ili neće.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.