SDA: “Hrvatska nema pravo graditi Pelješki most dok joj mi ne dopustimo”

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne s gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja s Bosnom i Hercegovinom.

Ističu da je neprihvatljiva gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, piše Oslobođenje.

Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999. godine potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, naglašeno je u priopćenju.

Osim toga Bosni i Hercegovini, smatraju iz SDA, mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora.

Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara spomenutoj konvenciji i kada BiH na to da suglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije, istaknuli su.

Pozivaju Europsku komisiju, čijim sredstvima se financira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, inače će Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži zaštitu svojih prava, priopćeno je iz SDA.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.