Schmidt zaprijetio: Izmijenite Izborni zakon ili ću ja to učiniti

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je političke vlasti da u što kraćem roku usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje, u protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

Apelirat ću na sve političke stranke da se učvrsti integritet izbornog procesa. Ja bih volio da domaći organi nađu rješenja, ali to se mora dogoditi sada, ne u narednom mjesecu, godini.

U naredna dva-tri tjedna svi bi svi željeli vidjeti rezultat. Ukoliko do njega ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih obećanja: “sljedećeg tjedna”, “sljedećeg tjedna”. Ne! Ovoga tjedna mora i ako se ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da to donese, rekao je Schmidt prilikom obraćanja javnosti u Sarajevu.

Između ostaloga, Schmidt je kazao kako Izborni zakon mora biti precizan, korektan i transparentan.

Birački odbori trebaju biti profesionalizirani na način da rukovodstvo ne bude pod utjecajem političkih stranaka, a “trgovina” mjestima u odborima mora prestati, naglasio je on, a osim o izbornoj reformi, govorio je i o novoj vlasti u BiH.

2023. se bliži kraju i mislim da je BiH imala jednu izvanrednu godinu. Prvo želim zahvaliti svima koji su radili na tome da BiH ima europsku budućnost i da priđe bližu Europi, posebno organima vlasti jer su ubrzali proces donošenja zakona. Posljednja vlada je imala neki postotak dva zakona po godini, a ova nova je usvojila 10. Moram reći da se radi o postignuću koje se mora poštovati, zaključio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Udruga građana od Schmidta traži da do Nove godine nametne izmjene Izbornog zakona

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut / Pixsell)

16 komentara

 • Visoki prestavnik je vec odavno trebao smjeniti Komsica koji je glasovima radikalnih bosnjaka četvrti puta uzurpirao poziciju hrv. Clana presjednistva. Hrvati kao i srbi i bosnjaci moraju izabrati hrv clana presjednistva i sto je jos bitnije delegate u domu naroda. Zna se gdje zive hrvati u vecini tu trebaju da biraju vise delegata. Po procentualno stanovnika.Sve drugo vodi u jos vece podjele i raspad drzave.

 • Imao bi vise nade, kada bi to izjavio Zoki ili Andrej. 🤣 Taj prestavlja zapad i njihove vridnosti, a te su duboko nehumane.

 • Ove izmjene izbornoga zakona što predlaže Schmidt tiču se samo tehničkih pitanja dok ni on nema m..a dirnuti u izbor članova predsjedništva BIH.A poznavajući Čovića i ove uz njega Hrvatice biće opet po onoj:tresla se brda rodio se miš.Da Hrvati imaju pravo rukovodstvo ono bi prije svega tražilo one izmjene izbornoga zakona koje bi onemogućile muslimanima izbor hrvatskog člana predsjedništva BIH a tek potom tehničke izmjene tog zakona.Međutim u oba slučaja neće napraviti ništa jer Čoviću i njegovoj ekipi ovakav izborni zakon njima omogućava ostanak navlasti u FBIH i BIH VJEČNO.

 • ONO ŠTO VAM OVDJE NIJE NAPISANO Schmit traži za naredne izbore 2024:

  – elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova
  – tehničkom unaprjeđenju izbornog procesa uvođenjem novih tehnologije, poput biometrijske identifikacije birača i uvođenja skenera

  Ovo vam nije prenio ni jedna hrvatski mediji.
  Zapitajte se zašto?

 • Schmidt! Ako nećeš eliminirati Komšića (i slične komšiće) iz svih kombinacija, ne trebaš praviti nikakve izmjene!

 • Jeli sada DRUG duubookoo zabrinut?
  Zbog nediranja Sejde,
  Zbog onih koji neće moći prebacivat glasove i listiće šarat i tako ih učiniti nevažećima , kao onaj iz Vodovoda..itd.
  Konačno neka i taj lopovluk i ponižavanje naroda prestane a DRUG će i dalje ostati duuubookoo uvjerenn jer on je legenda i kako izjavi ravno u kameru ” da je htio treći imali bi ga”.
  Koji trol?

 • Ne samo komšića(malo slovo) već i izaslanike u domu naroda koji su muslimani a ko fol Hrvati.Ovakve trajno udaljiti iz pllitike

 • Poŝtene Izbore svakako…zbog toga i protiv toga se nebuni niti jedan Hrvat u BiH !

  Ali 95% Hrvata u BiH se buni protiv toga, da Boŝnjaci sa Komŝićem (svojim zl.ljiljanom) imaju dva predstavnika u predsjedniŝtvu BiH,a Hrvati niti jednoga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.