Schmidt: Sustav zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka

Minutom šutnje, visoki predstavnik Christian Schmidt i zaposlenici Ureda visokog predstavnika izrazili su iskrenu sućut porodicama i prijateljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu 11. kolovoza.

Visoki predstavnik je povodom ovog Dana žalosti naveo da sve razine vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje trenutna društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u obitelji.

Dom treba biti mjesto gdje se ljudi osjećaju najsigurnije, a kada to nije slučaj, javne institucije se trebaju maksimalno angažirati. Posebnu pažnju treba obratiti na standard usluga koje se pružaju žrtvama nasilja u obitelji, od njihovog prvog kontakta s policijom do dostupnosti i kvaliteta sigurnih domova. Zaštitne mjere protiv rodno osnovanog nasilja moraju biti lako i jednako dostupne i učinkovite u svim dijelovima zemlje.

Više pažnje se također treba posvetiti educiranju, obuci i odgovornosti organa pravosuđa, uključujući i tužitelje te policijske službenike, posebno u pogledu međunarodnih obaveza BiH u oblasti prevencije rodno osnovanog nasilja, prenosi Klix.ba.

Cijela zajednica se treba uključiti kako bi radnje kojima se krše prava žena postale društveno neprihvatljive. Opravdavanje nasilja i umanjivanje težine posljedica s kojima se suočavaju žrtve u velikoj mjeri povećavaju rizik od novih slučajeva. Prevencija nasilja počinje sa edukacijom i sviješću o principu mirnog rješavanja konflikta.

Ono što se dogodilo u Gradačcu je još jedan pokazatelj da sustav zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka. Pozivam nadležne organe vlasti na svim razinama da odmah djeluju i utvrde sveobuhvatan niz mjera za bolju zaštitu žena i djevojčica, kao i svih ostalih, od rodno osnovanog i drugih oblika nasilja, rekao je visoki predstavnik, prenosi Klix.ba.

Nasilje je neprihvatljivo i moraju ga osuditi i žene i muškarci.

Zaštita života i integriteta, kao i ljudska prava, utkani su u Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum. To nije samo mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost svih u BiH. Opredijeljen sam u namjeri da sa svoje strane doprinesem koordiniranim aktivnostima na utvrđivanju najefikasnijih mjera za zaštitu svih građanki i građana od nasilja, rekao je visoki predstavnik.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.