Schmidt o sankcijama Dodiku: Bit će ozbiljna reakcija

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u intervjuu za Face televiziju govorio o političkim aktualnostima u Bosni i Hercegovini najavivši da će donijeti novu odluku koja se tiče Milorada Dodika te smatra da za to ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

Na samom početku intervjua, visoki predstavnik je kazao da je “prošlo vrijeme izjava, sada je vrijeme da se poduzmu aktivnosti”.

Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u RS-u koji imaju utjecaja na neku od najviših institucija u zemlji, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovo uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud, rekao je Schmidt ukazujući na to da plan Milorada Dodika neće biti uspješan. 

On je istaknuo kako je besmisleno to što Dodik s jedne strane se žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati suce iz RS-a u tu instituciju, piše Bljesak.info.

Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštititi i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija, najavio je Schmidt.

Čović: Strancima nije mjesto u Ustavnom sudu BiH

Dalje je ispričao kako je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlasti zbog Milorada Dodika.

Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Europu pred vratima i rat u Ukrajini, kazao je.

Schmidt je još dodao: Mi čekamo da vidimo da vlade i skupštine usvajaju zakone koji su u skladu sa europskim standardima. Imat ćemo u narednih nekoliko tjedana Bruxelles koji će postaviti pitanje ‘Što se događa?’. Oni na jesen žele obavijestiti članice EU da je bilo napretka. Zato smo sad izuzetno opredijeljeni u namjeri da napretka bude, zbog toga intenzivno razmišljamo i ovoj situaciji koju imamo danas.

Naglasio je da “ide u smjeru donošenja odluka”, ističući da će to biti uskoro, ali nije želio precizirati kada.

Ako pitate nogometnog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će (odluka Schmidta) biti u neko očekivano vrijeme, rekao je.

Kazao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka.

Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored sljedećih dana, kazao je Schmidt odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.

Osim nepoštivanja Ustavnog suda BiH što je trenutno aktualna tema, dotaknuo se i državne imovine kazavši da to što Milorad Dodik ima vlast u RS-u ne znači da je sve što tamo postoji njegovo.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Zasto nije smijenio Komsica kojeg bosnjaci mimo volje hrvatskog biračkog tjela biraju hrvatima 16 god. Zato sto smo mi kao hrvati naj malobrojniji, naj plasivijo, poslušniji ili ne bitniji. Zasto je bosnjacima problem Marin Vukoja za studiju ustavnog suda. Zato sto ga hrvati predlažu. Oni bi da Sarajevo, Bakir, Komsic izaberu sebi podobnog sudiju hrvata i tako dobiju sigurnu vecinu za svaku odluku ma kakva ona bila. Bosnjaci bi da biraju i srbe i hrvate po svojoj mjeri. Pa onda nismo ravnopravni onda to nije Dejton. Je li Dejton da hrvatima bosnjaci 4 puta biraju Komsica i da on 16 god sve radi na stetu hrvatskog naroda. Nikada nije dosao u općinu, grad gdje zive hrvati. Zasto ga OHR, visoki prestavnik ne smijeni. Je li presuda Ustavnog suda po apelaciji Boze Ljubica sprovedena. Nije i sto je visoki prestavnik uradio. Nista. Znaci različiti arsini za tri naroda. Ali bosnjaci imaju medije, IZ- cu koja djeluje politicki i prijete ratom i svim mogućim. Pa zar smidta nisu nazivali UZP, nacista itd. I nista. Srbi se boje da ih ne zadesi sto i hrvate i onda poduzimaju nekad i očajničke poteze. A Dodik je puko tko dečka i njemu je njegov kriminal ispred srpskog naroda. Zato on upakira sve zajedno.

  • Za 22-38,Bošnjaci su Hrvati s tim prezimenom većinom u Š.Brijegu,ovi su obične poturice-bivši kršćani pa bih vas molio da ne vrijeđate naše sunarodnjake.

  • Sve smjenit, ništa ne valja, uvest diktaturu, političarima sve konsifirat i poslat ih na doživotnu robiju a njihove gospođe u bordele u Njemačku a njihova djeca mogu normalno učit i školovat se ko i ostala djeca, jedino ako rade u javnom poduzeću ili u državnoj službi onda im dati otkaz.
    Neki predlažu i drastičnije mjere, a ja mislim da bi ovo bilo dovoljno i neka traje sve dok ne izumre jedna čitava generacija lopina a ti je još najmanje 40 godina.
    Jedino na ovaj način bi pošteni ljudi počeli normalno živit, a oni koji su se školovali na pošten način i svojim trudom bi dobili šansu.

  • A tko bi to trebao uraditi.? Poštena MZ, OHR, Schmidt, Britanska ambasada, Američka ili tko.? Suludo je pisati takve komentare kad sve zlo , kriminal, droga , sve ide iz vana i sve je pod kontrolom mocnika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.