Saznajte tko je najpoznatija osoba iz vašeg mjesta

Istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu.

Interaktivna karta se temelji na studiji objavljenoj ove godine  – naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouénan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir čimbenike poput broja unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u razdoblju od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

Korisnici mogu vidjeti najistaknutije osobe svojeg grada ili države u četiri kategorije – kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Peta kategorija “sve” otkriva tko je generalno najznačajnija osoba na nekom području, prenose 24 sata.

U Hercegovini su tako “generalno najznačajnije osobe”: Gojko Šušak, Predrag Matvejević, Antun Branko Šimić, Bojan Bogdanović, Marin Čilić itd.

Ako želite saznati tko je najistaknutiji u vašem rodnom mjestu, to možete provjeriti OVDJE.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Znači iz Posušja pored fra Grge Martića i Rojsa još su Zvonko Jurišić i Živko Budimir. Baš me zanima tko je ovom bio izvor i kako mu se omaklo pa fale još neki kao Slavko Kukić, Ante Budimir, neki Galići,Lovrići,Kevilji …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.