Savjeti za najlakše isključivanje šećera iz prehrane

Svaka ozbiljna promjena u prehrani treba se događati pod budnim nadzorom specijalista i tek nakon što se “polože” potrebni testovi.

Ako ste već prošli ovu fazu i planirate ozbiljno napustiti šećer ili smanjiti njegovu količinu u prehrani, imamo nekoliko korisnih savjeta.

Uradite to polako

Postepeno odvikavanje od loših navika, jer mozak (koji je također mišić i, štoviše, prilično lijen) ima dovoljno vremena da se navikne na novi način života. Razdvojite proces u male faze – i zadatak se više neće činiti nemogućim.

Dodajte cimet u hranu

Pospite kašu, ispecite jabuke s njim. Istraživanja pokazuju da oko šest grama ovog začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. I još jedan trik: kada zaista želite slatko, samo pomirišite vaniliju.

Jedite prije nego što osjetite glad

Nažalost, možda nećete imati dobar apetit, ali primijetite da jedete manje porcije i da ste siti.

Vježbajte češće

Ovisnost o šećeru ima psihološke korijene. Pokušajte je nadmudriti: poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspješno zamjenjuju radost čokolade.

Spavajte više

Nedostatak sna ne samo da negativno utječe na sposobnost donošenja odluka, već i direktno utječe na žudnju za slatkišima.

Promijenite svoj stav prema šećeru

Umjesto da stalno kvarite raspoloženje i kažete: “Želim jesti slatkiše, ali moram smršaviti” – kažite: “Volim svoje tijelo i znam druge načine da ga zadovoljim, osim slatkiša”.

Dogovorite se sa sobom

Nemojte biti ljuti na sebe i prekoravati. Potrudite se ispoštovati odluku i da recimo svakog jutra ili u trenutku kada osjetite potrebu za slatkišima umjesto kolačića dodate med u zobenu kašu, pišu Nezavisne novine.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da smanjite, a zatim i isključite šećer iz svoje prehrane.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.