Savjet stručnjaka: Što s gljivicama na noktima?

O gljivicama na noktima ste zasigurno već čuli. Uz sve probleme koje stvaraju, u ovim ljetnim mjesecima su i estetski problem. Sve djevojke i žene (a i muškarci!) žele da njihova stopala i nokti izgledaju lijepo i privlačno u sandalama ili štiklama otvorenih prstiju. Kako prepoznati gljivice na noktima te kako se ponašati ako ih već imate, pitali smo našu suradnicu, kozmetičarku iz Kozmetičkog salona Marija.

Sumnjate da imate gljivice na noktima? Evo najčešćih znakova

Najčešći znakovi gljivica na noktima su promjena strukture i boje nokta. To je u većini slučajeva žut ili zelenkast nokat, koji se osim zadebljavanja može i odvajati od mesa. Često to može biti i hrapav ili porozan nokat koji se pri skraćivanju ili turpijanju mrvi i lomi te ima izuzetno neugodan miris. Ako primjetite ovakve ili slične promjene na noktima potrebno je odmah reagirati te potražit stručnu pomoć kod pedikera ili dermatologa koji vas može uputiti na daljnje pretrage da utvrdite koja vrsta gljivice je prisutna.

Kako se liječe…

U većini slučajeva se koriste kreme, a u zadnje vrijeme i kapi koje se jednostavno i ciljano nanose na površinu i ispod nokta te prašci koji se otapaju u vodi i s njima se može napraviti ugodna, a i korisna kupka za noge. Ženama je uglavnom neugodno radi ovog problema pa prekrivajući gljivice tamnim lakovima prave još veći problem jer se tada gljivice još brže razmnožavaju pošto njima jako pogoduje tamno i vlažno područje.

Najveći problem s kojim sam se susrela je bio taj da je stranka sama skraćivala nokat i porezala se, a nakon nekog vremena se ranica inficirala i stvorila je gangrenu. Ovakvi slučajevi mogu završiti i amputacijom dijela ili čak cijelog prsta. Gljivice se jako brzo stvaraju, ali se i jako dugo liječe, to jest oko 6-10 mjeseci koliko treba noktu da izraste.

Moj savjet je taj da se lak češće mijenja da se nokat može lakše pregledati i da pripazite na javnim kupalištima i naravno, ne posuđivati obuću od drugih ljudi.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

1 komentar

Komentiraj: