Saudijski princ: Izraelci imaju pravo na svoju državu

Izraelci, kao i Palestinci, imaju “pravo” na svoju državu, ocijenio je saudijski prijestolonasljednik u izjavi koja je novi znak približavanja Izraelu.

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavio američki časopis The Atlantic i koji je upriličen u prigodi njegova poduljega putovanja po Sjedinjenim Državama koje još nije završeno, Mohammed bin Salman ističe da nema “nikakvih vjerskih primjedaba” na postojanje izraelske države.

Odgovarajući na pitanje misli li da židovski narod ima pravo na nacionalnu državu barem na dijelu zemlje svojih predaka, rekao je: Mislim da svaki narod, gdje god bio, ima pravo mirno živjeti u svojoj državi. Mislim da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju zemlju, uzvratio je Mohammed bin Salman, novi prvi čovjek Rijada, u tom razgovoru upriličenom prije najnovijih napetosti u Pojasu Gaze.

No, moramo imati mirovni ugovor kako bismo svima zajamčili stabilnost i imali normalne odnose, dodao je, u času kada bi administracija Donalda Trumpa trebala iznijeti svoj plan političkoga rješenja izraelsko-palestinskoga sukoba.

Tridesetdvogodišnji princ kaže da je jedino “vjersko pitanje” koje muči Saudijce sudbina Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael anektirao i “palestinska prava”. Naša zemlja nema problema sa Židovima, istaknuo je princ koji želi modernizirati moharhiju.

Čini se da se sunitska monarhija sve više približava Izraelu, napose zahvaljujući tome što imaju zajedničkoga neprijatelja u regiji, šijitski Iran. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, pak, nedavno rekao za svoju zemlju da je “nužan saveznik” arapskih zemalja koje se ne slažu s Teheranom.

Bijela kuća računa na približavanje Izraela i Saudijaca kako bi promijenila odnose u regiji, u času kada palestinski čelnici više ne žele Amerikance za posrednike u mirovnim pregovorima nakon Trumpova priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom.

Izrael je velika ekonomija s ubrzanim rastom i naravno da imamo puno zajedničkih interesa s Izraelom, rekao je Mohammed bin Salman ponovno kritizirajući iranskoga čelnika, vrhovnoga vođu Alija Hamneja, čije je teritorijalne težnje usporedio s onima Adolfa Hitlera u vrijeme nacizma.

U usporedbi s iranskim vrhovnim vođom, Hitler se čini nježan, rekao je. Hitler je htio osvojiti Europu, a vrhovni vođa želi osvojiti svijet, rekao je.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.