Saudijci odustaju od kupnje Newcastlea, poznati i razlozi

Saudijski javni investicijski fond je objavio da se sa svojim partnerima povlači iz 300 milijuna funti vrijednog preuzimanja engleskog prvoligaša Newcastlea.

Saudijci su već imali potpisan predugovor s vlasnikom Mikeom Ashleyjem, ali je zbog “niza administrativnih problema” posao propao. Čak 80 posto od spomenutih 300 milijuna funti platio bi investicijski fond čiji je predsjednik saudijski princ Mohamed bin Salman.

Pozivaju se na koronavirus

Iako iznimno poštujemo sve ljude povezane s Newcastleom, njegove navijače i grad iz kojeg klub dolazi, odlučili smo se da nećemo kupiti Newcastle United. Strašno nam je žao da je posao propao jer smo mu se veselili i u proces preuzimanja stupili s golemim entuzijazmom nadajući se da ćemo klub vratiti na mjesto koje mu pripada.

Nabrojali su i razloge zbog kojih je posao propao: Nažalost, predugovor s vlasnikom je istekao, a u tom razdoblju nismo mogli dobiti garancije da će se sljedeće prvenstvo održati u normalnim okolnostima. Iz tog razloga naš poslovni model nije bio održiv i odlučili smo prekinuti suradnju, stoji u službenom priopćenju koje su potpisali Saudi Arabia Public Investment Group, PCP Capital Partners i Reuben Brothers.

Saudijci su se pozvali na probleme s koronavirusom, koji utječu na engleski nogomet, ali taj koncern već tri mjeseca nije uspio preuzeti klub zbog sukoba s Premiershipom. Jedan od glavnih problema zbog kojih Premiership nije želio dati zeleno svjetlo za prodaju kluba je golemo piratsko tržište prijenosa utakmica engleske lige koje cvjeta u Saudijskoj Arabiji.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u lipnju izdala priopćenje kojim je optužila saudijsku vladu da nije napravila ništa protiv te je, dapače, podržala nacionalnu televizijsku mrežu beoutQ koja je ilegalno prikazivala prijenose utakmica engleske lige.

Prava za Premiership na tom području ima katarska televizija beIN Sports koja ih plaća 400 milijuna funti za tri godine. Saudijska Arabija se jučer žalila na takvu odluku WTO-a, a danas je objavila da se povlači iz kupnje Newcastlea.

Premiership nije dobio jasne odgovore

Osim zbog problema s piratstvom, Daily Mirror je jučer objavio da Premier liga odobrenje za prodaju kluba neće izdati jer joj nije jasno objašnjeno tko će biti predsjednik, tko će voditi klub i kako će klub funkcionirati, piše Index.hr.

Vlasnik kluba Mike Ashley tako je ostao bez kupca, ali će prema predugovoru zadržati 17 milijuna funti avansa koji je dobio od Saudijaca. Navijači su bijesni na Ashleyja, u čijoj vladavini se klub našao u minusu od oko 160 milijuna funti, i nadali su se da će saudijskim preuzimanjem doći bolji dani za Newcastle.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.