Sastanak Caritas BiH i RH u Mostaru, podrška narodu u BiH kroz Tjedan solidarnosti

U Emaus centru u Potocima kod Mostara održan je godišnji susret predsjednika, nacionalnih i nadbiskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su predstavljene novosti i poteškoće u radu Caritasa u BiH kao i stalna potpora Crkve u Republici Hrvatskoj koja preko Hrvatskog Caritasa i tradicionalne akcije Tjedan solidarnosti pomaže Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Bila je ovo prilika da se zahvali predsjedniku Hrvatskog Caritasa, ravnateljima Caritasa u Republici Hrvatskoj čiji su Caritasi, posebno tijekom minuloga rata i poraća, pomagali i još uvijek pomažu potrebne u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su nazočila dvojica predsjednika Caritasa: Caritasa BiH nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i Hrvatskoga Caritasa, varaždinski biskup Josip Mrzljak, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i mons. Fabijan Svalina kao i ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozdravio je nazočne medijske djelatnike istaknuvši kako se nada da će medijska djelatnost služiti pozitivnoj energiji u javnosti da bi ozdravila javno mnijenje.

Događa se jedna pozitivna stvar još od 2007. godine kada smo započeli s Tjednom solidarnosti zahvaljujući biskupu Josipu Mrzljaku. Htjeli su tada dati ohrabrenje i podršku ljudima i Crkvi iz BiH. Od tada se sastajemo godišnje kako bismo razmotrili što smo uradili, kakvi su problemi i što još možemo uraditi, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je narodu u BiH zahvalan u nastojanju Caritasa Hrvatske u povratku u BiH.

Biskup Josip Mrzljak naglasio je kako svrha karitativnog djelovanja nije samo materijalno pomaganje nego pokazivanje zajedništva.

Mi Hrvati katolici živimo u ove dvije države. Dijeli nas jedna geografska granica, ali granica pripadnosti jednom narodu i vjeri nas povezuje. U ovoj akciji solidarnosti želimo povezati sve naše Hrvate koji žive u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovakvi susreti, kada se nađemo zajedno, dragocjeni su, istaknuo je biskup Mrzljak naglašavajući kako živimo u vrijeme migracija kada je sve više ljudi u potrebi.

Ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević nadovezao se na Tjedan solidarnosti ističući kako je odlučeno da sredstva Tjedna solidarnosti idu za Crkvu i ljude u BiH za projekte Caritasa u BiH.

Imamo neke projekte kojima država ne daje ni marke. Uzmimo za primjer staračke domove, domove za djecu s poteškoćama u razvoju, dječje vrtiće. Oni kucaju na vrata biskupijskih Caritasa i traže pomoć, naglasio je mons. Knežević.

Monsinjor Fabijan Svalina govorio je realizaciji samog Tjedna solidarnosti, tj. dodjele sredstava potrebitima.

Niz godina Tjedan solidarnosti jako dobro funkcionira. Taj fond koji se uspije oformiti i već se na nekin način stabilizirati. Ono što je naša misija jeste uključiti još neke čimbenike u društvu da daju svoj doprinos. Voljeli bismo da taj Tjedan solidarnosti ne traje samo tjedan dana, kazao je mons. Svalina dodajući kako Crkva, osim na materijalan način, daje svoj doprinos na različite načine.

Za vrijeme održavanja sastanka predsjednika i ravnatelja Caritasa u BiH i RH u utorak od 9.30 do 13 sati, u istoj zgradi održavatn je i Forum o financiranju projekata iz sredstava Europske unije za djelatnike Caritasa u BiH i RH s ciljem jačanja zajedničke suradnje i pripreme projekata za ove fondove. Forum se održava u sklopu projekta Jačanja suradnje Caritasa BiH i Hrvatskog Caritasa, a koji sufinancira Središnji državni Ured Vlade Republike Hrvatske za Hrvate van Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.