Sastanak bez HDZ-a i SNSD-a: Cilj je da rezultate izbora određuju birači, a ne brojači

U Sarajevu je u srijedu održan sastanak političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, a sazvan na inicijativu lidera Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermina Nikšića.

Tema je bila Izborni zakon BiH, odnosno moguće izmjene prvenstveno tehničke naravi, koje bi onemogućile manipulacije u izbornom procesu posebno na sam dan izbora i po zatvaranju biračkih mjesta.

Kako je istakao Saša Magazinović (SDP) sastanak je protekao odlično a prisustvivali su predstavnici velikog broja stranaka (od parlamentarnih falili samo HDZ i SNSD), predstavnika NVO sektora i međunarodne zajednice, piše Nap.ba.

– Usaglasili smo da zajedno guramo zakon koji će uvesti dodatnu sigurnost izbornog procesa uvodjenjem elektronske kontrole procesa i pooštravanjem kazni. Cilj je da rezultate izbora određuju birači, a ne brojači – navodi Magazinović.

Ima prijedloga da u tome pomognu i nove tehnologije poput elektronskog brojanja glasova i skeniranja glasačkih listića, kao i prijedloga za uvođenje drakonskih kazni prekršiocima iz biračkih odbora.

Nermin Nikšić, predsjendik SDP-a se nada da će sastanak rezultirati formiranjem tima koji bi mogao predložiti Parlamentu kvalitetno rješenje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.