Šarović: “BiH će biti najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu”

Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za gospodarstvo.

Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019. što je posebno važno ako se ima u vidu da ovo gospodarska grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je ovih dana krenuo prvi izvoz pilećeg mesa u EU.

Po njegovim riječima, teško je ući i osvojiti tržište EU, “ali naše tvrtke su konkurentne i sposobne i za to”.

Njihov udio u tržištu EU, posebno susjednih zemalja, će se korak po korak povećavati, a ja kao ministar i cijeli moj tim ćemo im pomoći u tome, ističe ministar Šarović.

Napominje da je za dobivanje dozvole bilo potrebno ispuniti brojne uvjete, nakon čega je Europska komisija odobrila Bosni i Hercegovini izvoz u EU.

Uz kompaniju koja je već počela da izvozi, trenutno je još nekoliko kompanija iz Federacije BiH i RS-a u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobivanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu, kaže Šarović.

Dodaje da će izlazak BiH na veliko tržište Europske unije značajno utjecati na povećanje broja radnih mjesta, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.