Sarajevo osiguralo 300.000 KM za tzv. Armiju BiH: “Nisu krivi, nisu napravili niti jednu grešku”

Vlada Županije Sarajevo je izdvojila 300.000 KM, za početak, da bi optuženi pripadnici tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutarnjih poslova RBiH, protiv kojih se vode procesi, imali adekvatnu obranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH, kazao je Feni premijer Županije Sarajevo Elmedin Konaković.

Sredstva su predviđena u Prijedlogu budžeta Županije Sarajevo za 2018. godinu.

“Protiv većeg broja bivših pripadnika Armije RBiH i MUP RBiH se vode sudski postupci tokom kojih su za adekvatnu odbranu potrebna izuzetno velika novčana sredstva, koja se mjere desetinama, pa i stotinama tisuća KM, pogotovo kod optužnih po zapovijednoj odgovornosti, gdje se optužbama pokušava promijeniti karakter obrambeno-oslobodilačkog rata”, rekao je Konaković.

Naglasio je da se procesi vode protiv onih zapovijednika čija imena se trebaju spominjati u knjigama ratovanja kao imena heroja.

Premijer je mišljenja da se zapovijednicima ne može dokazati nikakva krivnja te da nisu napravili niti jednu grešku.

“Nažalost, danas su izloženi pritisku, tužbama, medijskom linču i to od ljudi koji pokušavaju izjednačiti žrtvu, zločinca i agresora”, naveo je Konaković.

Tijekom razgovora s optuženima i boračkim udruženjima ocijenjeno je da se za naročito zaslužne pojedince moraju osigurati značajna sredstva, u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

“Ono što je mene zaista rastužilo jest činjenica da smo mi kao društvo zanemarili i ostavili te ljude, prepušteni su sami sebi. Prodavali su svoju imovinu da bi platili valjanu obranu, odvjetnike, od ovakvo režiranog napada”, mišljenja je Konaković.

Pomoć je do sada pružana putem fondacija koje se bave ovakvim poslovima i gdje se zbog velikog broja osoba radi o relativno malim iznosima.

“Odlučili smo da kao Županija čvrsto stanemo uz naše optužene pripadnike Armije RBiH i MUP RBiH. Izdvojili smo 300.000 KM i izdvojit ćemo koliko god je još potrebno da bi imali adekvatnu i najbolju obranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH”, rekao je Konaković te zaključio da je to način da se BiH zahvali ”najboljim sinovima”.

(www.jabuka.tv) 


5 komentara

  • Mater vam balijsku.. Kojom srecom da smo sve turčine 90-tih god pobili.. Vidite šta nam dns rade, dok naši političari izdajnici otkrivaju položaje naših heroja, i daju ih za sitne pare. A Balije krvnike ne izručuju, čak javno daju novac za obranu.
    Kakav smo mi narod?!!!

  • Strah je Balija istine..Sve su jako dobro organizirali da povjest 90 tih promijenu..Prvo smo im mi na udaru sto smo im najvise pomogli da prezive.Ni trenutak istine od 90 do danasnjih dana nemaju realno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.