Sarajevo oduzelo hrvatskim županijama 520 milijuna maraka

Samo zahvaljujući nepravednome Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH, hrvatskim je područjima, županijama i općinama u posljednjih osam godina oduzeto oko 520 milijuna maraka. Taj iznos bio bi dovoljan da se izgradi preostali dio autoceste na koridoru Vc između Počitelja i Mostara, ili pak da se financira izgradnja nove termoelektrane na području Tomislavgrada koja bi mogla zaposliti više stotina ljudi. No, taj je iznos umjesto Posavini, središnjoj Bosni, Hercegbosanskoj županiji, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, otišao u ‘razvoj Sarajeva’.

Poseban koeficijent

Takva diskriminacija rezultat je posebnog koeficijenta koji je dodijeljen Sarajevu koje se u svojim pojavnim oblicima prakticiranja politike i ekonomskog odnosa pretvorilo u novi Beograd iz Jugoslavije koji je usisavao devize i profit s objašnjenjem kako se to radi zbog zajedničkih institucija. Sarajevo je na ime koeficijenta raspodjele prihoda 2, dobio 1,2 milijarde maraka više nego što je trebao da je svim županijama dijeljen novac prema uspostavljenim kriterijima. Kada bi se ukinula ova privilegija za Sarajevo, onda bi ova županija godišnje morala raspodijeliti drugim županijama oko 120 milijuna maraka. 
Usporedno s time vlast u Federaciji BiH, u kojoj apsolutnu dominaciju imaju Bošnjaci, a što se najbolje može pokazati po ‘pomoći’ u saniranju rudnika, pretvorila se u građevinski kran koji novac iz hrvatskoga dijela Federacije BiH preusmjerava u drugi.

Rub propasti

Samo je za saniranje dugovanja rudnicima usmjereno oko 97 posto novca bošnjačkim sredinama, a na hrvatska područja Boksit Posušje i Široki Brijeg te rudnik u Livnu su otišle federalne mrvice. Svi ti potezi doveli su županije na rub propasti i vrlo tešku financijsku situaciju te usporile njihov razvoj. Unatoč tome što FBiH otima novac, to se nije značajnije pozitivno odrazilo na bošnjačkim sredinama u ovome entitetu jer se tim novcem uglavnom krpaju socijalne rupe.

(Večernji List)

23 komentara

 • Bleso tko koristi žmigavac na kružnom toku samo se koristi na izlazu smjera da drugi može ući u kružni tok gdje si ti polaga vozački.

  • Pročitaj šta si napisao, pa me onda nazovi “bleso”.
   “Na izlazu smjera”(čudna formulacija) je u kružnom toku.
   ps:
   Vinkela mo bio u komisiji.

 • Ovi zadnji pomenuti iznad i svi hrvatski političari koji se vrte po Sarajevu pošteno djele sa njima gore tal, ali običan narod,općine ,županije,a tako i drugi kantoni ispaštaju.Sarajevo je preslik Zagreba u RH-oj.Sav veći novac se vrti tu.Političari koji se zavrću u Sarajevu super prolaze ali ne rade posao za koji su birani i to već traje od 1996 god.Prema tome oni su krivci a ne Bošnjaci ili muslimani na koje se upire prstom.Da ovi naši lupeži rade posao sve bi bilo puno drugačije i bolje za običnog hrvata.Ovako dobro političarima i velikim gazdama jer su svi u talovima.

 • Za ove idiote što se sprdaju s kružnim,jeli to sve od vas na ovu temu?Sram vas bilo a i ove političare naše,kradu Hrvatima da se Sarajevo gradi?Bože daj da sutra zarati opet,prvo nas otpad,pa zelenim balijama jebat mater, pa Teharan što su sagradili do temelja

  • Prijatelju to su oni klošari koji komentiraju po cijeli dan svaki članak na jabuci. Nemaju života, nije im lako.

   Odavno je ova činjenica poznata.
   Svi smo upoznati s vele-krađom.
   Ali ništa ne poduzimamo.
   Zašto?
   Jer nas zaboli kurac za nas.
   Brinemo se o nebitnim stvarima kao mamić, nk & kk široki, itd.
   A ništa ne poduzimamo kada je riječ o krađi.
   Svi smo hrabri reći nekome: Lopov!
   Ali nitko nije hrabar poduzeti nešto.
   Ako nema instrumenata, uvijek ima državni udar.

  • Tko je glasovao za taj Zakon i zašto su Hrvati od tada na poziciji Ministra financija F BiH, mućni malo glavom. (da nije diskriminirajući je)

 • I to bi neko trebao da pokrene ali ko,niko nas ne Jebe 1%,političari neće da se jave zašto bi,oni su sebi uzeli,taj novac znaš sta bi značio ovoj Zupaniji,ejjj a druga Dragana boli kurac niko se nije oglasio,a da je neka Zelena Županija zakinuta za taj novac,koji bi to šok u državi bio, a ovako neznam ni kako su to smijeli objaviti

 • A zato nasi predstavnici u vlasti voze terence od 100 tisuca oera, a nama hrvatima ko je*e m*ter, vazno je da su se oni snasli…

 • A zasto pisete uvijek ista sranja?! Zna se ko bi mogao poduzeti nesto da se to ispravi, a postoje i zakonski okviri za to, medunarodni sudovi itd… Samo mazete narodu oci, kao ovi nesto otkrili pa da vi obavijestite puk. Nema od tog nista, nego motiku u ruke i kopaj

 • Pustite HDZ-ovu propagadnu, HDZ je u sarajevu zadnjih 20 godina i dok su oni na vlasti ovo nam se dogada. To su najveći neprijatelji Hrvatskom narodu. Oni su nas odveli u propast, dok nas Lijanovići vode prema boljitku.

 • NekBosnjaci zive ta ko će nam na jadranu puni pansion u hotelima a mi se šugamo vucemo frizdere na more a oni ko gospoda.sjede do mene na plazi i pricaju kako lijepo zimuju na vlasicu,jahorini….a sve jadna Bosna.ma jadni smo jedino mi Hrvati u Bih izuzev pojedinaca koji su pokrali ai dalje vladaju i kradu

Komentiraj: