Sarajevo: Normalizirano stanje nakon sukoba branitelja i policije

Stanje u središtu Sarajeva normalizirano je u srijedu, nešto iza 14 sati nakon uličnih sukoba između demobiliziranih branitelja i policije, no branitelji su najavili da će nastaviti okupljanje i tako pokušati natjerati parlament Federacije BiH da odmah usvoji novi zakon koji bi regulirao prava nekih od branitelja.

Do sukoba branitelja i policije u središtu Sarajeva u blizini Skenderije došlo je nešto nakon 12 sati. Neki od branitelja koji su bili u koloni iznenada su napali policajce palicama na što su im policajci uzvratili silom uz uporabu suzavca.

Prosvjedi su počeli pred sjedištem parlamenta Federacije BiH no dio sudionika potom je krenuo u pohod po središnjim gradskim ulicama blokirajući pri tom promet između centra i starog dijela Sarajeva.

Branitelji se u Sarajevu sukobili s policijom, ima ozlijeđenih

Sudionici prosvjeda ranije su postavili ultimatum entitetskom parlamentu da do 5. rujna zakaže sjednice Zastupničkog i Doma naroda na kojima bi se obavilo usuglašavanje zakona o pravima branitelja koji su ranije usvojeni u različitim tekstovima.

Također pod pritiskom nekih od tisuća udruga koje okupljaju dio bivših pripadnika Armije BiH i HVO, usvojeni su tekstovi zakona koji, uz ostalo, osiguravaju redovita mjesečna primanja za sve bivše branitelje koji su nezaposleni, a napunili su 57 godina života.

Problem je nastao kada se ispostavilo da su u dva teksta predviđeni različiti koeficijenti za obračun tih primanja pa se ispostavilo da je zakon neprovodiv sve dok se te nejasnoće ne otklone.

To do danas nije obavljeno, no iz Međunarodnog monetranog fonda (MMF) već su upozorili da je riječ o nerealnom i populističkom zakonu te za nova izdvajanja u proračunu jednostavno nema novaca, a preusmjeravanja iz postojećih fondova ugrozila bi financijsku stabilnost cijele Federacije BiH.

Troškovi koji su nam predstavljeni od 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko sedam milijuna eura) će biti mnogo viši i mi govorimo o nekoliko stotina milijuna maraka prema nekim procjenama. To će potpuno ugroziti financijsku stabilnost u Federaciji BiH u godinama koje dolaze, izjavio je početkom kolovoza voditelj ureda MMF-a u BiH Francisco Parodi, piše HRT.

Na te se primjedbe nitko iz vlasti nije osvrnuo, a prosvjednici koji su iznudili donošenje novog zakona najavili su da od pritiska neće odustati sve dok on ne stupi na snagu te će inzistirati da se to dogodi prije izbora zakazanih za 7. listopada.

Podsjećamo, tijekom prosvjeda razvojačenih branitelja u Sarajevu došlo je do obračuna policije i bivših branitelja, a u sukobima ima i ozlijeđenih.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Kako se HRVAT brzo adaptira na Bosnu i Hercegovinu.Vi hadezeova piskarala n

  1.Hrvatski čovjek se borio protiv ovih što prosvjeduju!
  2.Bosna i Hercegovina je silom nametnuta hrvatskom narodu
  3.Ministar branitelja i nekolicina oko njega su bili branitelji ali su izmanipulirani jer su neobrazovani i sada podržavaju politiku koja ove muslimanske teroriste naziva “baniteljima”!
  4.Svaki onaj koji maše sa ovima zastavama je terosrit i krvnik hrvatskog čovjeka:
  Argumente za to imate od Buhinih kuća,Uzdola,Grabovice,Zenice,Kaknjskog kraja itd itd!
  5.Hrvat koji muslimanske fundamntaliste naziva “bosšnjak” nije ništa drugo nego li izdajnik!
  6.Nacija Bošnjak ne postoji,postoji ogroman ostatak ljudi koji se poturčio i kako takav nas podjseća na zlu i tešku prošlost,mi ih pogrdno nazivamo balijama iako im je naziv dao upravo turski okupator!

  Stoga umrite svi teroristi i izdajnici!

  1
  1
 • Anonimno,pomiješao si kruške i jabuke.Da Vam možda nisu prosvjednici pobrisali članak na portalu vezano za prava razvojačeni branitelja u ŽZH! Izgleda neće Vam proći ovaj put.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.