Sarajevo: NLB Banka s partnerima obilježila 40. godišnjicu Zimskih Olimpijskih igara

Prije četiri desetljeća, grad Sarajevo je bio domaćin jednog od najvažnijih sportskih događaja u povijesti grada, Zimskim Olimpijskim igrama.

U obilježavanju 40. obljetnice, NLB Banka Sarajevo se s partnerima prisjetila veličanstvenih trenutaka i proslavila kulturno i sportsko naslijeđe, simbolično, upravo na jednoj od olimpijskih ljepotica – Igmanu.

Svečanosti u hotelu Monti prisustvovali su predstavnici i klijenti iz cijele NLB Grupe, predstavnici Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman, ujedno i partneri svečanosti, predstavnici Javnih Uprava i kompanija partnera Banke, te gradonačelnici Sarajeva i Tuzle.

Zimske Olimpijske igre u Sarajevu su ostavile dubok kulturni i društveni utjecaj na naše stanovništvo, a Grad Sarajevo je svijetu predstavljen kao moderan i otvoren grad. Ne zaboravimo da je Olimpijada donijela i infrastrukturnu i ekonomsku korist, što je doprinijelo razvoju grada i poboljšanju međunarodne reputacije. Nama, u NLB Banci je to iznimno važno.

Mi često ističemo da je ova regija naš dom, želimo dati doprinos lokalnim zajednicama kroz poboljšanje kvalitete života ljudi i uvijek ćemo proslavljati i pozdravljati inicijative koje su u skladu s takvom vizijom. Ovo je bila prilika da se prisjetimo tih vrijednosti te da ponovo osjetimo euforiju, ponos i nostalgiju, izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.

Gost iznenađenja

Na događaju je istaknuto olimpijsko naslijeđe Sarajeva koje predstavlja značajan dio kulturnog identiteta i prepoznatljivosti grada u cijelom svijetu. Vučko, kao zvanična maskota Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, bio je nezaobilazan dio svečanosti i pozdravio je goste, a upravo glazbenik koji je posudio glas čuvenoj maskoti, Zdravko Čolić, bio je gost iznenađenja na svečanosti.

Kada se spomenu Olimpijske igre svi uzdahnu i sa sjetom pričaju o zlatnim danima Sarajeva. Vjerujem da mnoge stvari nikada neće izblijedjeti iz sjećanja onih koji su to doživjeli, a jedna od njih je sigurno i legendarni Vučko. Iznimna nam je čast ugostiti regionalnu zvijezdu poput Zdravka Čolića koji je, posudivši glas Vučku, ostavio neizbrisiv trag. Kultni stihovi ‘Saaaraaajevooo, Saaaraaajevooo’ koji su obilježili davnu 1984. godinu, ponovo su odjeknuli na olimpijskom Igmanu,  dodala je gospođa Žigić uručivši Čoliću posebnu plaketu zahvalnosti za njegov doprinos povijesnom događaju Grada Sarajeva.

Nastup Zdravka Čolića, regionalne glazbene zvijezde bio je vrhunac večeri, pružajući gostima nezaboravan doživljaj i oživljavajući olimpijski duh.

Sve je u znaku Olimpijade

Podsjetimo da je NLB Banka Sarajevo u obilježavanju jubileja Olimpijade, oživjela olimpijski duh i drugim aktivnostima na više lokacija u Sarajevu, te je dala podršku Sarajevo Street Food Marketu čije je ovogodišnje zimsko izdanje u znaku obilježavanja 40. godišnjice Olimpijskih igara. U aktivaciji koju je Banka organizirala proteklog vikenda, najmlađe posjetitelje Marketa zabavljao je Vučko, a imali su priliku i okušati se u interaktivnoj igrici ”Vučko skija” i osvojiti poklone.

NLB Banka je bila i domaćin putnicima koji su sletjeli na Međunarodni Aerodrom Sarajevo u suradnji s partnerima Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman, kompanijom Mastercard i Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

Na mjestu gdje su predstavnici ZOI-ja 1984. godine prvi put dočekali najbolje svjetske sportaše na snijegu i ledu, sada je Vučko, kao dio ”NLB Odbora za Olimpijski doček”, pozdravljao putnike i dijelio simbolične poklone. Posjetioci aerodroma su također imali priliku i čuti više o Olimpijadi i Sarajevu putem AI avatara na interaktivnom displeju u NLB kutku za putnike.

Obilježavanje 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevo bilo je i u znaku nagrađivanja, te je NLB Banka također, u partnerstvu s Gradom Sarajevo i kompanijom Mastercard, obradovala tri najmlađa sugrađana u sklopu javnog natječaja za najbolje likovne radove na temu ”Vučko, sretan ti rođendan”. Komisija je odabrala tri najbolja rada, a mališani su nagrađeni novčanim nagradama od 500, 300, i 200 konvertibilnih maraka.

Pored toga, svaki 40. korisnik NLB Mastercard kartice koji je uradio minimalno jednu transakciju na ski kasama i web shopu Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman osvojio je nagrade poput godišnjeg ski passa, ali i drugih kategorija ski karata, skijaške kacige i brile, te skijaške rukavice i kape.

*Sponzorirani članak