Sarajevo: Časnim sestrama ne žele prodavati ni kruh

Nije se ni “slegla” prašina oko izjave vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića kako u BiH raste islamski ekstremizam, svjetski mediji jučer citiraju izjavu katoličkih časnih sestara iz Sarajeva, koje su se požalile da u glavnom gradu BiH od ekstermista svakodnevno doživljavaju provokacije. Prema tvrdnjama Ivanke Mihaljević, nadstojnice franjevačkog samostana Školskih sestara Krista Kralja u Sarejevu koja je nedavno boravila u dobrotvornoj ustanovi “Pomoć crkvi u nevolji /Aid to the Church in Need/ (ACN)” u Njemačkoj, sestre su sve češće izložene verbalnim uvredama u javnosti. Zbog straha od zlostavljanja, samostan napuštaju samo u paru, ako je to uopće moguće. “Svakodnevni život je generalno sve teži, piše Večernji list.

Sve više muslimanskih ekstremista emigrira iz Saudijske Arabije i otvara tvrtke u BiH”, kazala je časna sestra Ivanka Mihaljević tijekom posjeta međunarodnom sjedištu “Aid to the Church in Need” u Njemačkoj. Časne sestre često nemaju drugog izbora nego kupovati u trgovinama koje drže ekstremisti, ali su u njihovim trgovinama, kazala je, izložene diskriminaciji i poniženju. “Na primjer” svjedoči sestra Ivanka “kod jednog od njih nedavno sam htjela kupiti kruh. Iako je kruha bilo na polici on ih nije jednostavno želio prodati katoličkoj časnoj sestri”.

“Znači” zaključuje ona “iako je to naš dom mi se tamo osjećamo nepoželjnim”. Nasuprot ekstremistima iz Saudijske Arabije, naglasila je sestra Ivanka, autohtoni bosanskohercegovački muslimani su “miroljubivi”, te se često srame ponašanja ekstremista koji dolaze u BiH i pozivaju na suradnju religija. Inače sestre franjevke Krista Kralja u Sarajevu, kojem pripada i Ivanka Mihaljević pokrenule su program međureligijskog dijaloga i suradnje zalažući se za promicanje mirnog suživota svih religija. Pokrenuli su trogodišnji program pod nazivom “Ja ću proširiti na vas ruku za miran suživot”. U ovu inicijativu, katolici, muslimani i kršćani, Srpska pravoslavna zajednički rade na promicanju tolerancije, nenasilja i međusobnog poštivanja.

Rijaset islamske zajednice pobunio se protiv izjave kardinala Puljića o pojačanoj islamizaciju BiH. Naročito ih je uvrijedila kardinalova izjava da je proteklih godina, kazao samo u glavnom gradu BiH u Sarajevu, izgrađeno najmanje 70 novih džamija. U BiH već ima 3.000-5.000 vehabija koji teže da steknu veći utjecaj u društvu. “Nitko iz Vlade nema hrabrosti nešto poduzeti u vezi ovoga”, zaključio je kardinal Puljić.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Pretjerivanje. Godinama živim u Sarajevu i nijednom mi se nije dogodilo da me bilo tko pogleda poprijeko ili da mi odbije prodati KRUH. Ne HLJEB nego KRUH. Ekstremista ima, ima i njihovih trgovina i štandova kraj Begove džamije i zna se tko tu kupuje i šta kupuje. Prema tome, ovo je samo nepotrebno podgrijavanje atmosfere, koja je ionako uzavrela. I za nju su krive sve tri strane… Neće te nitko zbosti ako uđeš u crkvu, ili ako si časna sestra. Pa koliko samo djece islamske vjeroispovijesti se školuje u KŠC-u??? Da bi se o nečemu pisalo, treba biti doooobro informiran, i imati više od jednog izvora. ZLATNO PRAVILO NOVINARSTVA, odnosno PROFESIONALNOG NOVINARSTVA. Toliko od mene.

  • Ajd ti dečko prije nego što ikad više uđeš na internet i počneš pisati te svoje izljeve gluposti, malo skokni nazad u školi i nauči malo hrvatske gramatike. 😉 I nauči se poštovanju prema svima a i prema drugim religijama, ti nemaš blage veze šta se događa u Sarajevu i nekad je bolji začepiti gubici nego pokušati napisati nešto. I da te malo analiziramo gramatički i što se može reći iz tvog komentara. Prvo, što zaključujem iz tvog komentara: retardiran si, imaš nekih OZBILJNIH mentalnih problema, nemaš nimalo poštovanja, nisi zadovoljan svojim jadnim životom, glup si, nisi baš pametan, ograničen si i najbitnije glup si. Gramatika ti nije jača strana kolega, rečenice počinje velikim slovom, ne piše se neznam nego ne znam, glagol se MORA odvojiti! Ne znaš za interpunkcijske znakove i općenito si nepismem. Hvala na vremenu, nadam se da ćeš mi odgovoriti s nekim komentarom di govoriš kako si mi spolno općio s majkom ili nešto u seljačkom stilu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.