Šantić: BiH se mora izdići i biti spremna imati kvalitetne domaće proizvode

U povodu početka kampanje “Kupujmo domaće” predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić pozvao je građane da kupnjom proizvoda iz domaće proizvodnje podrže gospodarstvo BiH.

Gospodarska komora Federacije BiH u sklopu kampanje “Kupujmo domaće” u kojoj proaktivno sudjeluje od njezinih početaka, od srijede kreće s promotivnim akcijama koje za cilj imaju podizanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

U suradnji s jednim od strateških partnera – tvrtkom Bingo, kampanja kreće u srijedu, 9. lipnja, iz Tuzle i Bihaća.

Gospodarska komora Federacije BiH duže vrijeme priprema ovaj projekt s obzirom da se nekoliko godina u Federaciji BiH provode raznorazne akcije po pitanju unapređenja, odnosno dizanja svijesti kod domaćih potrošača za kupovinu domaćih proizvoda, izjavio je za Fenu predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

Po njegovim riječima, za sada je oko 50 tvrtki uključeno u promotivne akcije.

Riječ je o tvrtkama koje smo ciljano angažirali u suradnji s našim županijskim komorama, ali nadam se da će sve tvrtke biti uključene što se tiče domaće proizvodnje i usluga u Federaciji BiH, kazao je Šantić i dodao kako će u akcijama sudjelovati i nekoliko udruga koje rade domaće i ekološke proizvode.

Šantić je napomenuo kako istraživanja pokazuju da svijest građana u Bosni i Hercegovini i zemljama okruženja nije na zavidnoj razini kada je u pitanju važnost domaće proizvodnje, što je bio i jedan od osnovnih razloga pokretanja promotivnih akcija.

Namjera Gospodarske komore FBiH je da se ova kampanja provodi svake godine u svim županijama Federacije BiH, ali svake godine u drugim općinama i gradovima.

Nadam se da će ove promotivne akcije zainteresirati veliki broj domaćih tvrtki kako bi se kvalitetno krenulo u drugi dio akcije, a riječ je o vizualnom označavanju kvalitetnih domaćih proizvoda, kazao je Šantić.

Gospodarska komora Federacije BiH trenutno je u fazi završnih priprema dokumentacije za projekt vizualnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda putem kojeg će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”.

Projekt podrazumijeva kompletnu proceduru od zahtjeva tvrtke za korištenje i uporabu tih znakova do izdavanja rješenja o korištenju znakova mjerodavnih tijela Komore, kazao je Šantić.

Naglasio je kako će Vijeće za vizualno označavanje i tehničkog povjerenstva pri Komori provoditi proceduru provjere uvjeta zainteresiranih tvrtki, proizvoda i usluga za korištenje i uporabu znakova kvalitete i izvornosti te će predlagati rješenja o dodjeli znakova.

Ustanovit će se i registar korisnika znakova te grupacija za unapređenje kvalitete i promociju domaćih proizvoda i usluga. O svim ovim procesima brigu će voditi Tim za kvalitetu Komore.

Dobivanjem jednog ili oba vizualna identiteta naše tvrtke postat će konkurentnije na domaćem, ali i na ino tržištima jer dobivaju novu, dodanu vrijednost, kazao je Šantić.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH pozvao je građane da kupuju domaće proizvode i na taj način grade Bosnu i Hercegovinu.

Također, kupujmo domaće i posjećujmo domaće. Ova pandemija je pokazala koliko, na neki način, države koje nemaju kvalitetne domaće proizvode i usluge, zaostaju i koliko su ovisne o ino tržištima, odnosno stranim proizvodima. Tako se i Bosna i Hercegovina mora izdići i biti spremna i u kriznim i u ‘nekriznim’ situacijama da ima kvalitetne i dobro prihvaćene domaće proizvode, poručio je Šantić.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.