Samsung je najveći brend pametnih telefona u svijetu

Nakon izvještaja o prodaji telefona u Njemačkoj, kompanija Counterpoint Research objavila je i izvještaj o prodaji telefona u osmom mjesecu 2020. godine u svijetu.

Naime, prema najnovijem izvještaju koji dolazi iz kompanije za analizu tržišta Counterpoint Research, Samsung je bio najveći svjetski proizvođač pametnih telefona.

Samsung je, ne samo ostao vodeći proizvođač telefona u svijetu, već je i povećao svoj udio u odnosu na svoje pratioce, a što najviše duguje povećanom broju korisnika u Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Samsungov udio u Indiji je porastao zbog rastućih tenzija između Indije i Kine, a što je uticalo slabijom kupovinom kineskih telefona u Indiji.

Južnokorejska kompanija na vrhu je bila u osmom mjesecu ove godine, a tržišni udio Samsunga je bio 22%. Na drugom mjestu nalazi se kineski Huawei, koji je zadržao drugu poziciju s tržišnim udjelom od 16%.

Podsjećanja radi, Huawei je u četvrtom mjesecu ove godine pretekao Samsung te izbio na prvo mjesto kao najveći proizvođač pametnih telefona u svijetu, no nije se dugo zadržao na vodećoj poziciji, jer je Samsung već u petom mjesecu vratio prvu poziciju. Naravno, zasluge određenim dijelom pripadaju i sve jačim sankcijama koje Huawei dobija od strane američke Vlade.

Na trećem mjestu našao se američki tehnološki div Apple s tržišnim udjelom od 12%, dok se na četvrtom mjestu našao kineski Xiaomi s tržišnim udjelom od 11% u osmom mjesecu ove godine, piše Bajtbox.

Američke sankcije Huaweiju uveliko će pomoći i ostalim proizvođačima pametnih telefona, a najviše bi iz čitave situacije mogao profitirati Xiaomi, koji zapravo već i bilježi značajan porast prodaje telefona. Čini se zapravo kako Huawei opada, tako Xiaomi raste.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.