Samostalni sindikat traži da minimalna plaća u BiH bude 1.000 KM

Savez samostalnih sindikata BiH smatra da najniža plaća u Federaciji mora iznositi 1.000 KM.

Naime, Upravni odbor Saveza napravio je detaljnu analizu predloženih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao i stvarnih troškova života radnika u Federaciji BiH. Na osnovi toga zaključeno je da se od Vlade Federacije BiH zahtijeva utvrđivanje najniže plaće u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM.

Stav Saveza je da maksimalni iznos plaće koja se isplaćuje iz proračuna na svim razinama u FBiH ne može biti viša od tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH. Također, protivi se svakom novom kreditnom zaduženju prema MMF koje će dodatno gurnuti građane naše zemlje u dužničko ropstvo.

S obzirom da je radno-pravni status i ekonomsko-socijalni položaj radnika u FBiH svakim danom sve teži, te da se suočavamo s masovnim odlaskom radnika, tražimo od Vlade FBiH da hitno i bez odlaganja otkoči proces socijalnog dijaloga na federalnoj razini, te da u prijedlozima svih zakonskih rješenja kojima se izravno i neizravno tretiraju prava i položaj radnika budu ugrađene i primjedbe i sugestije Saveza samostalnih sindikata BiH, priopćeno je iz SSSBiH.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.