SAMO U BIH: Predstavnik kluba suca udario korner zastavom!

Dok su u najvišim rangovima bosanskohercegovačkih nogometnih natjecanja napravljeni iskoraci po pitanju regularnosti uvjeta u kojima se sportaši nadmeću, u onim nižim je stanje još uvijek kao na Divljem zapadu.

Nisu se davno dogodili slučajevi progonjenja po šumama iznad Mionice suca Drage Tabaka, premlaćivanje Dženadina Podruma u Ljubuškom ili trojca Amar Macić, Derviš Demirović i Azer Torlo u Drinovcima, što su ovdašnji načini “istjerivanja pravde” obično izrazito subjektivnih (često preko granice laži) čelnika klubova ili navijača, a ne ulazeći u odgovornost samih sudaca koje bi, bez obzira na (ne)namjerne pogreške (ukoliko su ih ikako napravili), trebalo sankcionirati pred nadležnim tijelima Saveza, a ne uz linč na ovdašnjim nogometnim poljanama.

Posljednji sličan slučaj se dogodio prethodne nedjelje na utakmici 5. kola Županijske lige NS-a HNŽ-a u Domanovićima između Lipanjskih zora i Iskre (2:3), a nakon što je glavni sudac Marko Sesar iz Mostara dosudio jedanaesterac u posljednjoj minuti meča za tim iz Stoca, piše Dnevni list.

”Kad je utakmica završila, službeni predstavnik domaćina, Nikola Raguž, krenuo je prema meni s korner-zastavicom. Mislio sam da je neka šala, ali kada mi se primaknuo udario me njome preko leđa. Krenulo je i nekoliko njihovih navijača, ali me zaštitila policija, da bi se kasnije sve smirilo”, rekao nam je jučer Marko Sesar.

Jedanaesterac za goste u toj fazi utakmice je vrlo često po kriterijima iz nižih, “kaubojskih rangova” kao zločin, bez obzira je li odluka arbitra na mjestu.

”Jedanaesterac je bio u posljednjoj minuti, ali se radilo o hrvačkom zahvatu i to sam morao dosuditi, pa da se radilo o zadnjoj ligi na svijetu. Bio je “čist kao suza”, ali eto. U svlačionici smo još pretrpjeli verbalnu torturu. Nemam što više komentirati”, slučaj govori sam za sebe, kazao je Sesar.

Njegovi pomoćnici, braća Alen i Derviš Demirović, su prošli bez fizičkih nasrtaja.

”Inače sudim Drugu ligu FBiH Jug, a vrlo rijetko županijski rang, dogodilo se ovaj put silom prilika da budem delegiran. Jednostavno je nedostajalo sudaca”, kazao je Marko Sesar koji nije ni slutio što će ga snaći u Domanovićima.

Sada je na tijelima Saveza da adekvatno sankcioniraju ponašanje kakvom je najmanje mjesto na nogometnim igralištima.

U NS-u HNŽ nisu htjeli komentirati događaj s obzirom da nije prošlo 48 sati koliko je rok da se prikupe izvješća i izjave službenih osoba, a nakon čega će sve biti predano disciplinskom sucu Smaji Kalajdžiću. Ali kako saznajemo, delegat Amel Kosić iz Blagaja je u zapisniku naveo da je po pitanju suđenja sve bilo regularno.

Nakon ovoga postoje indicije da će u Savezu pokrenuti inicijativu da se i u ovom rangu uvede obvezno snimanje utakmica.

Nikola Raguž je priznao da se incident dogodio, ali i pojasnio pozadinu svog revolta.

”Žao mi je zbog toga jer se ne može ničim opravdati. Ali treba znati i što se dogodilo prethodno te izazvalo takvu reakciju. Pokušavao sam se svim dopuštenim sredstvima boriti za bolji status našeg kluba, ali to očito nema nikakve koristi”, kazao je Raguž, inače dipl. ekonomist koji tvrdi da nikad prije nikoga nije udario.

”Zvali su me iz Iskre da im pustimo utakmicu, ali sam im rekao da želimo igrati pošteno, pa neka pobijedi bolji. Potom mi je u razgovoru povjerenik za suđenje Velija Pirić rekao da će delegirati Marka Sesara da sudi. Pirić je usko vezan za Iskru i suđenje je bilo izrežirano”, smatra Raguž.

Sporna odluka se dogodila u posljednjoj minuti utakmice, a jedanaesterac odlučio pobjednika.

”Nisam imao namjeru tako reagirati, ali to je bio trenutak revolta. Gade mi se stvari koje se događaju u našem nogometu i žao mi je što sam se spustio na razinu tih ljudi. Na mjestu događaja je bila policija i dobit ću prekršajni nalog, a sve će vjerojatno imati za rezultat da ću se ostaviti nogometa jer na ovakav način se nema smisla natjecati”, zaključio je Nikola Raguž.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.