Salihović odbacio krivnju: “Nisam ja razgledao Pariz pa zakasnio”

Goran Salihović, bivši glavni državni tužitelj, izjasnio se da nije kriv po optužnici za zloupotrebu položaja, koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv njega.

Salihović je kazao da razumije djelo koje mu se stavlja na teret, ali da mu optužnica nije jasna te da je kontradiktorna.

Ne osjećam se krivim ni po jednoj optužbi. Tamo mi se stavlja imovinska korist koju sam ostvario, da sam sebi pribavio novac. Ne vidim osnovne elemente za kazneno djelo. Nema umišljaja, nema osobne odgovornosti, kazao je Salihović na izjašnjenju o krivnji.

Salihović je optužen da je, kao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, u razdoblu od početka veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine postupao suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio granicu potrošnje u zemlji i inozemstvu na mjesečnooj razini.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza 29. travnja 2015., zajedno sa svojim suradnicima i pratiteljem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela – kako stoji u optužnici – zbog turističkog obilaska grada i unatoč upozorenjima, zakasnio je i propustio let za koji su imali povratne karte.

Ja sam bio u Parizu gdje sam držao predavanje o terorizmu te zbog toga opravdano zakasnio na zrakoplov. Nisam ja razgledao Pariz pa zakasnio, kazao je Salihović.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnici, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovoditelja Odjela za materijalno-financijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 konvertibilne marke (KM), a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužiteljstvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Kako stoji u optužnici, na taj način Salihović je oštetio proračun Tužiteljstva BiH u iznosu od 2.583 KM, a proračun Direkcije u iznosu 1.291 KM.

Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju i s granicom od 20.000 KM koja je određena za Tužiteljstvo BiH na godišnjoj razini, ali je svjesno postupao drugačije.

Prema priopćenju Suda BiH, Salihović je sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000 KM, javlja BIRN, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.