Šakota: Mladi u Međugorju pronalaze Boga, smisao, mir, ljubav i radost

Oko 20.000 mladih katolika ovih dana stiglo je u Međugorje iz 54 zemlje svijeta kako bi sudjelovali na 32. međunarodnom molitvenom festivalu mladih “Mladifest”.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota u razgovoru za Fenu kazao je kako spremnost i želja mladih da prevale tolike kilometre kako bi došli u navedeno hercegovačko svetište pokazuje koliko im je ovaj katolički skup važan.

Kada vidimo s kojih strana svijeta mladi dolaze, ali i što su sve trebali na sebe uzeti i što su sve trebali poduzeti da bi bili ovdje, na ovim vrućinama, pokazuje da im Mladifest znači jako mnogo. Ništa od navedenog im ne smeta i ništa im nije bilo teško učiniti jer im je cilj važan, a to je duhovna obnova, istaknuo je fra Marinko.

Naglasio je kako se ovom manifestacijom iz Međugorja šalje poruka mira.

Šalje se poruka da mladi traže, da su tražitelji Boga, smisla, mira, ljubavi i radosti, a to ovdje i pronalaze. Mladima je danas jako nezgodno, iako je možda uvijek tako bilo, ali danas im je posebno nezgodno jer imaju mnogo ponuda, iskušenja i mnogo toga što je dobro i što nije dobro, a temeljno pitanje je što izabrati. Mislim da bi u tom smjeru trebala ići i edukacija, odnosno odgoj mladih treba im pomoći da umiju izabrati ono što je dobro, ispravno i ono što je vrijedno, kazao je Šakota.

fra Marinko Šakota

U srijedu su u jutarnjem programu Mladifesta održani molitva, kateheza i svjedočanstva, dok će se u večernjem programu održati svjedočanstva mladih iz zajednice Cenacolo, euharistija te nakon toga predstava navedene zajednice.

Jutarnji program u četvrtak, 5. kolovoza počinje molitvom u 10 sati, nastavlja se katehezom fra Gorana Azinovića te trima svjedočanstvima, a večernji program počet će u 17 sati svjedočanstvom biskupa Guida Gallesea, nakon čega slijedi euharistijsko slavlje, klanjanje, poslanje te na kraju oproštaj uz pjesmu.

U petak, 6. kolovoza na brdu Križevac bit će održana sveta misa s početkom u 5 sati ujutro.

Ovogodišnji Festival mladih u Međugorju počeo je u nedjelju, 1. kolovoza i održavat će se do 6. kolovoza pod geslom “Koje dobro moram činiti?”.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena/Mario Obrdalj)
15 komentara

 • sotona ti uvijek pomaze ako ides krivim putem. ali dode uvijek Isus i slomi ga. on ga bije i tuci ce ga. ti se ne trebas bojati. siri dalje da je OK pricati sa Bogom u sebi. nisi lud … samo goni ispravno. posvuda.

 • Međugoje treba riješiti nebuloze o lažnom Gospinom rođendanu i sve ostale vremenske bombe koje i dalje kucaju. Ljudi, osramotit ćemo se ko nikad u povijesti.
  Treba imati neovisnu i stručnu komisiju: čega se bojati ako je zbilja nadnaravno u igri?!
  Motivacija svih ovih skupova je često samo novac i zarada.

 • Otprilike prije šest godina je jedan mladi( tad) svečenik rekao s OLTARA u Međugorju i ove riječi koje su tako istinite;:Suprotnost između Krista i svijeta najveći je uzrok nevjere u Boga!
  Prošlo je i više od šest godina ali i dalje pamtim te riječi kao one proročke koje se svakim danom iznova potvrđuju u svakodnevnom životu.
  Mladi shvaćaju kako život nije samo ono što im svijet nudi nego da ima i postoji, jedna nevidljiva ali tako stvarna i gotovo opipljiiva dimenzija duhovne stvarnosti koja je daleko bitnija od svega drugog što vide, osjećaju okolo sebe i da ta stvarnost nadilazi ovu vidljivu, stvarnu stvarnost koja je samo izvanjski element one druge puno važnije stvarnosti koja uvijek stoji iznad ove prve i vidljive stvarnosti.
  Ta stvarnost čini i uvjetuje da je naš odnos s Bogom nešto najprječe i nešto naj bitnije u našem životu i to nešto je ono Nešto što uvjetuje sve ostale naše postupke i upravlja našim bitkom.
  Mislim, kako se svećenik koji je vodio homiliju zvao Rosančič…

  • Po definiciji – “svijet je po kristu postao, i spašen”. Nikakvoj “suprotstavljenosti” tu nema mjesta, niti je to nekakav “uzrok nevjere” – to je klasično sektašenje i gnosticizam.

 • U Međugorju je prekrasno ovih dana, radosno i raspjevano…Preporuka svakom da ode, makar je jutros sve završilo oko Mladifesta

 • Je li možda i gnosticizam kad Krist kaže :Ja samu svijetu ali nisam od svijeta….
  Ili-ako su mene progonili i vas će…
  Da od Isusa nije ostalo ništa osim 15.poglavlja Lukina evanđelja,onda bi i to bilo dovoljno da shvatimo svu njegovu misao i poruku.
  U tom se poglavlju na najbolji i najkrači način istodobno ocrtava odnos Boga i čovjeka.
  Uvijek je incijativa od Boga, nikada od čovjeka jer drukčije i ne može.
  Sloboda bez Boga je ropstvo a ne sloboda.
  Zato sam čovjek ništa ne može svojom sopstvenom snagom učiniti ni za sebe, kamoli za Boga.Ispravno je to zaključio veliki Augustin u svojim razmišljanjima…
  Miseria et misericordia!

  • To nije ostalo od Isusa, već od nekog grka, Luke, vjerojatno i Pavlovog roba. Te parabole, karakteristične za rimsko-grčku kulturu, su pisane tek nekih pola stoljeća nakon Isusa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.