Šahovska prvakinja odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji: “Ne želim nositi hidžab”

Ukrajinska šahistkinja Anna Muzychuk (27), dvostruka svjetska prvakinja, na svojem Facebook profilu potvrdila je svoju već ranije donesenu odluku kako odbija sudjelovati na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.

“U nekoliko ću dana izgubiti dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće”, oglasila se Anna Muzychuk oštro osuđujući “diskriminaciju”.

U studenom je najavila svoj čin nakon što je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva. Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja u vezi s izrabljivanjem na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu, iše Index.hr.

“Uprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati što znači da ću izgubiti obje titule. Međutim, postoje granice. Riskirati svoj život i nositi abaju cijelo vrijeme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno”, napisala je sredinom studenoga na vlastitom Facebook profilu.

U Saudijskoj Arabiji sve žene trebaju biti odjevene abajom, vrstom ogrtača koji seže od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće.

“Prije točno godinu dana osvojila sam svjetske naslove prvakinje i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svijetu, ali danas se osjećam zbilja loše. Spremna sam braniti svoje principe, pa i pod cijenu propuštanja natjecanja na kojem bih zaradila više negoli na nekoliko turnira zajedno”, naglasila je Ukrajinka znajući kako nagradni fond za žene iznosi između rekordnih 80 000 i 250 000 dolara.

Na koncu je svoje ispovijesti istaknula kako je ponajviše uznemiruje što “nitko i ne mari za lišenje prava”.

“Osjećaj je doista gorak, ali nedovoljan da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svjetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što dijelimo identičan pogled. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratit ćemo se!” poručila je Anna Muzychuk.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.