Saharski pijesak stiže u BiH: Ne perite automobile i prozore

Snažan jugozapadni vjetar razvijen duž vertikalnog stupa atmosfere će zahvaljujući polju niskog zračnog tlaka nad obalama sjeverne Afrike usisati veliku količinu pustinjskog pijeska porijeklom iz Sahare i po visini preko Mediterana ga usmjeravati prema području Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo meteorolog Nove BH, on će već krajem ponedjeljka pristizati u našu zemlju sa sve dominantnijim oblacima srednjeg reda koji će prekriti bosanskohercegovačko nebo, prije nego u večernjim satima preko nas ne pređe linija nestabilnosti s juga koja će donijeti padaline, postupno se premještajući prema sjeveru u prvim satima utorka.

Upravo s ovim padalinama ćemo po prvi put primijetiti na našim prozorima i limenim ljubimcima žute ili narančaste tragove u utorak, kada se prognozira da će prisustvo saharskog pijeska značajnije zamutiti nebo, zbog čega ono može poprimiti nijanse žute boje.

Prema trenutnim izračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. svibnja zbog čega nije loša preporuka odložiti do daljnjeg pranje vaših automobila i prozora, prenosi N1.

U drugom dijelu tjedna uslijed stabilnijih vremenskih prilika i prisustva pijeska, za očekivati je i prelijepe prizore pri zalasku sunca, budući da nebo u ovakvim okolnostima može poprimiti i crvenkaste nijanse. Uslijed većeg prisustva snježnog pokrivača na planinama i veće koncentracije pijeska ne može se isključiti ni pojava neobičnog fenomena tzv. crvenog snijega. On nastaje kada padaline se pomiješaju s pustinjskim pijeskom koje padanjem te taloženjem na tlo oboje snijeg.

Što se tiče temperatura zraka u narednom razdoblju, jutra ne odveć prehladna, prema kraju mjeseca često i ugodna s dvoznamenkastim vrijednostima. Danju od sredine tjedna sve toplije, a prema kraju mjeseca nekima bi moglo biti po prvi put čak i vruće.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.