Sadite u jesen a uživajte u proljeće

Već početkom jeseni planirajte kako će vaš vrt izgledati u proljeće. Najraniji ukrasi u vrtu, tijekom proljeća, su lukovice koje nam kazuju da je došlo to godišnje doba. Kako bi vaš vrt mamio poglede prolaznika već početkom proljeća, sada je pravo vrijeme za sadnju proljetnih lukovica. Veliki broj vrsta odnosno sorti, koje se nude u agrocentrima, zadovoljit će i one najizbirljivije.

Početkom rujna mjeseca krećemo sa sadnjom lukovica. Nakon odabira pozicija u vrtu odaberimo svoje najdraže boje, uskladimo s ostalim raslinjem u vrtu i krenimo u agrocentar po svježe ovogodišnje lukovice. Lukovice je najbolje saditi u skupinama u obliku željenih oblika (kruga, elipse, traka i dr.) uz kombiniranje nekoliko boja.

Što se tiče tla lukovice traže srednje teška do laka tla. Treba izbjegavati teška glinena tla gdje se zadržava suvišna voda jer može doći dio truljenja i češće pojave bolesti lukovica. Ukoliko je potrebno popravite strukturu tla dodavanjem određene količinu pijeska, komposta, te ukoliko je potrebno obaviti drenažu. Osim toga, kako biste izbjegli trulež lukovica, iste prije sadnje možete potopiti u rastvor nekog kemijskog pripravka protiv truleži.

Najpovoljnije vrijeme sadnje je od početka rujana pa do konca listopada. Potrebno je da lukovice stignu razviti korijen prije zime. Dubina sadnje ovisi o strukturi tla, pa u teža tla lukovice sadimo na dubinu dvije visine lukovica, na lakšim tlima na dubinu tri visine lukovica. Prilikom sadnje obratiti pažnju da lukovicu okrenemo da joj na dnu budu korjenčići i lagano pritisnemo lukovicu kako bi osigurali bolji kontakt sa tlom.

Ukoliko lukovice posadimo dublje one će kasnije procvjetati. Sadnjom lukovica na različitu dubinu možemo produžiti cvjetanje određene vrste. Nakon sadnje lukovice dobro zaliti vodom.
Vrijedi pravilo da se krupnije lukovice sade dublje dok sitnije pliće. Tlo je poželjno malčirati kako bi se lukovice zaštitile od smrzavanja tijekom zime.
Pojedine vrste lukovice (zumbuli) mogu se pospješiti da ranije procvjetaju i ukrase vaš dom već za božićne blagdane pa pored sadnje u vrt, posadite lukovice i u ukrasne lonce, odnosno posebne staklenke.

Veliki izbor jesenji lukovica potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)