SAD su najmoćnija zemlja svijeta, Srbija 44., a Hrvatska 67.

Sjedinjene Američke Države najmoćnija su zemlja na svijetu, a na drugom i trećem mjestu su Rusija i Kina, pokazuje istraživanje medijske kompanije “US News and World Report”.

Amerika je zadržala prvo mjesto, a “US News” naziva je “najdominantnijom svjetskom ekonomskom i vojnom silom”, koja ima kulturni utjecaj na cijeli svijet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i glazbenoj produkciji.

Rusija je najveća zemlja na svijetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva cijelu sjevernu Aziju te veliki dio istočne Europe. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice dijeli s Japanom i SAD-om.

Kina je zadržala treće mjesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svijetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

Među deset najmoćnijih zemlja su i Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Japan, Izrael, Južna Koreja, Saudijska Arabija. 

Na popisu 80 moćnih zemalja našle su se i tri zemlje u okruženju. Najbolje je plasirana Srbija – na 44. mjestu, uz propratani tekst koji je predstavlja kao “mala državu u središtu jugoistočne Europe s bogatom ratnom poviješću još od srednjeg vijeka”.

Na listi najmoćnijih država svijeta iza Srbije su Hrvatska – na 67. mjestu i Slovenija na 73. mjestu.

Lista je napravljena na osnovi utjecaja država, kao i na osnovu njihove političke, ekonomske i vojne moći, prenosi Avaz.

Popis od 80 najmoćnijih zemalja zasniva se na odgovorima 21.000 anketiranih.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.