SAD ponovno izveo zračne napade u Siriji

SAD je, po drugi put u posljednjih nekoliko tjedana, izveo napade u srijedu u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene skupine, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.

Dok napetosti rastu oko sukoba Izraela i Hamasa, američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka listopada.

Četrdeset i pet američkih vojnika pretrpjelo je traumatske ozljede mozga ili lakše ozljede.

Američki ministar obrane Lloyd Austin priopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage.

Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati.

Ako se napadi snaga koje podupiru Iran na američke snage nastave SAD “neće oklijevati u poduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude”, kazao je Austin.

Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izoliranim bazama u mete.

Sjedinjene Države poslale su ratne brodove i borbene zrakoplove u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada, uključujući dva nosača zrakoplova, kako bi pokušale odvratiti Iran i skupine koje podržava Iran.

Trenutno je u Siriji oko 900 američkih vojnika, a 2500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje Islamske države koja je 2014. zauzela velik dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Naoružani dron pogodio je zračnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora u srijedu.

Sirene su se oglasile u američkom veleposlanstvu u srijedu navečer, reklo je nekoliko ljudi u bagdadskoj snažno utvrđenoj zelenoj zoni u kojoj se nalazi veleposlanstvo.

Međutim, nema izvještaja o udarima projektila ni žrtvama.

Grupa “Islamski otpor u Iraku” preuzela je odgovornost za posljednji napad, poručivši u priopćenju da je gađala zračnu bazu Al Harir s dva drona.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.