SAD optužuje Irance za jedan od najvećih globalnih hakerskih napada

SAD je u petak optužio devetero Iranaca i jedno iransko poduzeće za pokušaj hakiranja stotina američkih i međunarodnih sveučilišta, desetaka poduzeća i dijelova američke vlade za iransku vladu.

Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD-u i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo financija objavilo je da uvodi sankcije protiv optuženih i iranskog instituta Mabna, koji je po američkim vlastima pomagao Irancima u napadu.

“Optuženici su sada bjegunci pred pravdom”

“Ti optuženici sada su bjegunci pred pravdom”, rekao je zamjenik američkog javnog tužitelja Rod Rosenstein, upozorivši da im prijeti izručenje u više od 100 država ako napuste Iran.

Ovo je četvrti put u zadnjih nekoliko mjeseci da je američka administracija okrivila neku stranu vladu za velike kibernetičke napade, što je Obamina administracija rijetko činila.

“Jedan od najvećih napada do sada”

Napad je obuhvatio elektroničku poštu više od 100 000 profesora u svijetu i kompromitirao ih oko 8000, navodi ministarstvo, ističući da je riječ o jednom od najvećih napada do sada koji su istražili. Meta napada bio je i UN.

Prošli tjedan američka vlada optužila je rusku vladu za kibernetičke napade počinjene unazad najmanje dvije godine, a čija je meta bila američka elektroenergetska mreža.

Washington je uveo sankcije 19 Rusa i pet organizacija, uključujući tajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i druge kibernetičke napade.

Obamina administracija optužila je 2016. sedmero Iranaca za kibernetičke napade na desetak američkih banaka i pokušaj gašenja brane u New Yorku. Bili su također optuženi da su radili za iransku vladu.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.