SAD najavile sankcije za korumpirane osobe iz BiH

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson najavio je u četvrtak kako će SAD proširiti popis osoba iz BiH koje će se sankcionirati radi korupcije, no nije želio reći o kojim je osobama riječ.

Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama, izjavio je Nelson televiziji N1.

Upitan o kojim je osobama riječ, Nelson nije želio odgovoriti rekavši da to može biti bilo tko.

SAD je zabranu izdavanja vize za sadašnjeg člana predsjedništva BiH Milorada Dodika uveo još 2017., a nešto kasnije na isti je način kažnjen i Dodikov bliski suradnik, bivši predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić.

Razlika je bila u tome što je Dodik sankcioniran kao osoba koja je označena prijetnjom za provedbu Daytonskog sporazuma, a Špirić je na “crnu listu” dospio kao osoba umiješana u “ozbiljnu korupciju”.

Zbog korupcije je mjeru zabrane ulaska u SAD dobio i bivši glavni tajnik Stranke demokratske akcije Amir Zukić.

Nelson je rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena korupciju označila kao izravnu sigurnosnu prijetnju SAD-u i da će odlučno reagirati prema osobama koje su u to umiješane na Balkanu.

Mi jačamo procedure kako bismo obranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i kako bismo zaštitili BiH i pomogli u borbi protiv korupcije, kazao je Nelson.

Predsjednik Biden je za koordinatora za politiku sankcija imenovao Jamesa O’Briena, savjetnika bivše državne tajnice Madeleine Albright tijekom rata u BiH.

Bio je i posebni američki izaslanik za BiH izravno uključen u pregovore koji su doveli do Daytonskog sporazuma.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.