SAD istražuje smrt beba iz BiH koje su umrle nakon primljenog cjepiva

Komisija pri američkoj Agenciji za kontrolu lijekova Food and Drug Administration uvrstila je tri bebe iz BiH u svoju trajnu bazu podataka o komplikacijama poslije cijepljenja, piše Večernji list.

Riječ je o bebama iz Lukavca i Doboja, umrlim osam i dvanaest sati po primanju dva cjepiva od dva različita proizvođača isti dan, i jednoj preživjeloj bebi iz Lukavca. Tim povodom Udruga roditelja teško oboljele djece u BiH izdala je dramatično priopćenje u kojem navode da su tri bebe u američku VAERS komisiju poslane s dijagnozom sljedećeg sadržaja: “umrla od rotacije glave prilikom samookretanja s leđa na trbuh, od gušenja uslijed atipične upale pluća i od bronhijalne astme i velikog kašlja, preživjela i prestala da govori”, ali bez ijedne izvršene kemijsko-toksikološke i bakteriološke analize. Nadalje u priopćenju stoji, očito je da se u zemljama u kojima vladaju strogi farmakološki kriteriji zaključci o uzrocima smrti beba koji ne sadrže pokazatelje farmako-nadzora u startu odbacuju kao neosnovani.

Najniža razina

Zbog tog razloga Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH poziva zavode za javno zdravstvo FBiH i RS da poticanje roditelja na cijepljenje djece žurno usklade s europskim propisima farmako-nadzora. Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je potpuno svjesno činjenice da je razina odziva beba na cijepljenje u BiH trenutno najniža od rata naovamo, jer veliki broj roditelja uviđa da se u BiH grubo krše pravila utvrđivanja štetnih utjecaja kemijskih supstanci na organizam malih beba. Stopa odziva roditelja na cijepljenje je odraz kredibiliteta entitetskih epidemioloških službi. Neodgovorno je roditelje pozivati na akciju “Djecu treba cijepiti”, a da se prilikom cijepljenja broj bočice iz koje beba primi cjepivo ne upiše u njenu zdravstvenu knjižicu te da se upotrebljene bočice cjepiva ne zatvore i ne sačuvaju barem sedam dana nakon cijepljenja, već odmah bacaju kako se ne bi mogle ispitati u slučaju potrebe – navode roditelji. Udruga roditelja također smatra da se nijedan smrtni slučaj u BiH nije završio na sudu niti je izdan bilo kakav nalog od suda kako bi se bočica iz koje je umrlo dijete primilo cjepivo poslalo u laboratorij na kemijsko-toksikološku analizu. Roditelji u priopćenju izražavaju ogorčenost, jer im se ne pokazuju dokazi o sigurnosti istodobnog davanja cjepiva od dva različita proizvođača.

Skrivanje dokaza

Američka VAERS komisija svakoj primljenoj prijavi prvo dodijeli privremeni E-broj, a zatim provede rigoroznu proceduru ocjenjivanja osnovanosti svih zaprimljenih prijava. Naše tri bebe su imale brojeve E-54099, E-54100 i E-54101 i prijavljene su 4. 7. 2011. godine. Nakon ocjenjivanja neke prijave se odbace i brišu iz baze podataka, a druge se registriraju kao komplikacije poslije cijepljenja i koincidentni događaji. Kod šestomjesečne bebe E. B. iz Lukavca i dvomjesečne bebe B. D. iz Doboja upotrebljene bočice cjepiva su se i sutradan ujutro mogle pokupiti iz čiste košare na pedijatrijskom odjelu i poslati u laboratorij jer još uvijek nisu bile bačene, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • žalosno je sve to sto se događa.ko ce preuzet odgovornost kad se nesto desi -nitko. jadni roditelji koji izgube dijete.nitko im to ne moze nadoknadit nikakva tužba ni novac.

  • ”Neodgovorno je roditelje pozivati na akciju “Djecu treba cijepiti”, a da se prilikom cijepljenja broj bočice iz koje beba primi cjepivo ne upiše u njenu zdravstvenu knjižicu te da se upotrebljene bočice cjepiva ne zatvore i ne sačuvaju barem sedam dana nakon cijepljenja, već odmah bacaju kako se ne bi mogle ispitati u slučaju potrebe – navode roditelji.”

    dosad mi je dijete primilo 5 cjepiva i nijednom nije upisan nikakav broj u knjižicu.još to cijepivo poskrivećke daju,kao da ne žele da mi vidimo bočicu,na kojoj je vjerovatno made in china ili prošao rok 🙁

  • malo mi je čudno zdravo dijete treba cijepiti
    radi prevencije , pa i mi stariji bi se trebali cijepiti radi hepatitisa il žutice , pitajte naše bake jesu li se cijepile pa doživile devedesete

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.