SAD inzistira na brisanju etničkih prefiksa članova Predsjedništva BiH

SAD i dalje ustraje na brisanju etničkog načela u izborima za članove predsjedništva BiH, rekao je visoki američki dužnosnik, a riječ je o prijedlogu kojem su se ranije usprotivili bosanskohercegovački Hrvati i Srbi te službeni Zagreb.

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Države prvi put iznijele krajem rujna, suprotna Daytonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha.

No, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer inzistira da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), odnosno napredovala na europskom putu.

To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima najjače bošnjačke te hrvatske stranke Bakirom Izetbegovićem (SDA), odnosno Draganom Čovićem (HDZ BiH) te s oporbenim liderima u Federaciji i u Republici Srpskoj, javlja Hina.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Na red je došao i Dodik, Milanović nastavio razgovarati s bh. liderima

U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana predsjedništva, rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD “jako gurati taj plan”, ali da se neće služiti politikom ‘mrkve i batine’. Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskome putu, upozorio je.

Palmer, koji je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je da razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji suglasje između SAD-a, EU i Hrvatske “oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH”.

S Palmerom u Sarajevo stiže i diplomatkinja EU-a Angelina Eichhorst koja je nedavno ponovila potporu Unije perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)27 komentara

  • U Dajtonu je završena ova pruča i točka!
   Mi smo svoje Pravo potrošili poradi cjelovitisti RH i točka!
   Dajtonski Sporazum smo MI potpisali, sami pali- sami se ubili i točka!

 • Može i to ali pod uvjetom da se SVI U EUROPI zovemo EUROPLJANI….da nema više Talijan, Njemac, Bugarin, Grk, itd, itd.
  ……a zabraniti samo u BiH tako samo Muslimani mogu lakše osvojiti cijelu BiH, a to im je i cilj.

 • Od 240 godina, amerikanci ( to jest oni koji iz sjene vladaju, a više nisu u sjeni) su u ratu 222 godine. Ostavili su samo krv, razaranje, patnju i nered.

 • Bolje da brišu. Bezveze i jest sročeno. Hrvatima trenutno ne odgovara ni ovo što imamo. Komšića Bošnjaci uvijek mogu odabrati bio prefiks ne bio. U Daytonu je trebalo sročiti da piše hrvatski, srpski i bošnjački predstavnik. Sad, je li to greška ili su znali da se to ne može izgladsati bez tri izborne jedinice. Uglavnom, u Daytonu su govna posrana i sada ih treba kusati.

 • Nemože nitko da napravi u BiH multietničku NACIJU ” bosanac”…. kao što nitko nemože napraviti u BiH multiVjeru.
  Ako svaki Narod u BiH ima i svoju Vjeru….omda koje budale bi mjenjale ili oduzimale naziv NACIJE bilo kojeg Naroda u BiH.

 • I treba ukinuti. Sve oko čega se tri naroda kolju trebaju stranci presjeći i reći: “Ovako će biti.” Ja kao Hrvat mogu reću da je bolje tako. Kao što je bilo i za registarske tablice, osobne iskaznice.

  • Može se Narodima u BiH naturiti što god jači hoće ali svaki pojedinac po Instiktu zna kojem Jatu pripada. I glupo je nešto prikrivati i skrivati od Naroda.
   Ako se neće navoditi nečija narodnost onda će se navoditi po Vjeri i onda opet isto.

 • Gdje su Ameri donjeli nesto dobro. Cuj brisi prefiks nacionalnog, brisi prefiks spola, da ne znamo tko je musko tko zensko, podrzavaju Lezbejke, pedere, vakcinisi se svako 6 mjeseci ili 3 mjeseca sa cim ti oni kazu itd. Prava demokracija. E tu demokraciju neka gosp Palmer sprovodi u svojoj drzavi. Ok neka nam brisu prefiks nacionalnog a neka nam daju nas entitet ili regiju, kanton gdje je vecina hrvata i mi biramo sebi nenacionalnog presjednika. Ovako bosnjaci nam umjesto komsica mogu predloziti roma i oni zbog svog broja izaberu nam njega. I on tko i Ykomsic radi po njihovom… budalastina na koju nitko od hrvatskih politicara ne smije prestati…Prave nam ne zapad nego dovlji zapad i to silom, prijetnjom, ucjenama…

 • kada su gorsirsli “naciju Jugoslaven” onda smo se više nazivali između sebe Mudliman, Katholik, Pravoslavac….
  Tako će onda biti kada ukinu Nacije u BiH.
  Ali prije što ukinu Nacije u BiH nestaće BiH.

 • Ukidanjem etničkog perfiksa članova predsjedništva TO NE ZNAČI DA BOŠNJACI, SRBI i HRVATI neće borstig sbatko svoga predstavnika bez obzira na njehovo etničko porijeklo. To može, ali da sbaki Narod sam sebi odabire tko će ga predstavljati.

 • Mozes ti za bosnjaka napisati da je svemirac, amerikanac ali on ce sprovoditi politiku svog naroda, tako srbi i tako hrvati. Na zalost ovdje je i rat i sve podjele na etnickoj grupaciji. Samo lopov, kriminalac u politici nemaju prefiks svi se slazu i isto kradu, manipuliraju narodom

 • Mualimani se predstavljaju kao Hrvati, najbolje da nam se priključi Hrvatska pa onda možemo birat bez nacionalnog predznaka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.