SAD će ispitati vojnu suradnju BiH i zemalja Balkana s Rusijom – Jabuka.tv

SAD će ispitati vojnu suradnju BiH i zemalja Balkana s Rusijom

Američko ministarstvo obrane će zajedno sa State Departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tijekom naredne godine izvršiti procjenu suradnje svih država zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti obrane i izvještaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tijela.

Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošli tjedan stupio na snagu, precizira se proračun i planovi za obranu SAD za 2018. godinu, a izvještaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj suradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije s Rusijom.

“Izvještaj mora sadržavati procjenu sigurnosne suradnje svih država zapadnog Balkana s Rusijom i to listu naoružanja, obrambenih sustava i vojne tehnologije vrijedne milijun ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vježbama s Rusijom u istom razdoblju, kao i opis ugovora o suradnji u koje su ušle zemlje regije s Rusijom”, navodi se u Zakonu.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati upoznati i s procjenom o “obavještajnoj suradnji država zapadnog Balkana s Rusijom”, kao i o posljedicama takve suradnje na interese SAD i NATO, države regije i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

Također, traži će se iste procjene i informacije o suradnji država sa SAD i opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na “prijetnju Ruske Federacije” interesima SAD širom svijeta.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.