SAD blokirao još dva kineska giganta

SAD je svojim trgovinskim ratom s Kinom nanio mnogo štete Huaweiju koji još uvijek proživljava teško razdoblje u kojem se kupci zbog poljuljanog povjerenja ne odlučuju za kupnju Huawei pametnih telefona.

Zbog potencijalne opasnosti od špijunaže Huawei je izgubio i veliki dio financijskog kolača koje je trebao ubrati zahvaljujući razvoju 5G mreža u SAD-u. No, uz sam Huawei još su mnoge druge kineske kompanije pod povećalom Trumpove administracije.

Puno se pričalo o eventualnom odlasku TikToka iz SAD-a, pred kojeg je stavljen ultimatum da treba biti prodan nekoj od američkih kompanija. No, priča oko TikToka pomalo je pala u drugi plan nakon što su neizvjesni predsjednički izbori izazvali opći kaos u SAD-u.

Ipak, priča oko blokiranja pojedinih kineskih kompanija na području SAD-a i dalje se nastavlja. SAD kao da se želi otarasiti svih velikih konkurenata u području IT-a, kako bi u prvi plan progurao svoje proizvođače hardvera i softvera.

Dvije nove žrtve američko-kineskog trgovinskog rata su kompanije SMIC i CNOOC. Za one koji nisu upoznati s navedenim kompanijama, zapravo se radi o velikim kineskim divovima koji igraju važnu ulogu u gospodarstvu Kine.

SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp) je jedna od glavnih kineskih kompanija za proizvodnju čipova, dok je CNOOC (China National Offshore Oil Corp) ogroman kineski proizvođač nafte i plina.

Razlog blokade ovih dviju kompanija navodno leži u velikoj povezanosti kompanija s kineskom vojskom – što predstavlja svojevrsnu prijetnju u očima Trumpove administracije, piše eZadar.

Ukupan broj blokiranih kineskih kompanija ovim novim zabranama popeo se na čak 35 – a uglavnom se radi o vrlo moćnim i velikim kompanijama.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u narednim tjednima s razvojem situacije oko blokiranih kineskih kompanija jer prema novim navodima Trump se polako iseljava iz Bijele kuće.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.