SAD blokirao deklaraciju o nasilju u pojasu Gaze

Sjedinjene Američke Države u nedjelju su blokirale nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 16 Palestinaca, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je “neovisnu i transparentnu istragu” o sukobima koji su izbili jučer, kada su deseci tisuća stanovnika Gaze prosvjedovali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela.

Nacrt deklaracije predložio je Kuvajt, u ime arapskih zemalja članica Vijeća sigurnosti. U predloženom tekstu poziva se na “neovisnu i transparentnu istragu” nasilja i izražava “duboka zabrinutost zbog situacije na granici” između pojasa Gaze i Izraela.

Danas su Sjedinjene Države izrazile primjedbe na taj tekst, najavivši da ga neće podržati, rekao je za AFP diplomat iz Vijeća sigurnosti. Kako prenosi AFP, američko izaslanstvo u UN-u nije željelo komentirati te tvrdnje.

U nacrtu deklaracije traži se i “pravo na miran prosvjed” Palestinaca te se izražava “žaljenje” članova Vijeća “zbog gubitka nedužnih palestinskih života”.

Sve se strane “poziva na suzdržanost i sprječavanje dodanih eskalacija” nasilja, naglašavajući nužnost promicanja mira između Izraela i Palestinaca na temelju rješenja dvije države.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.