S tržišta u BiH povučeno nekoliko proizvoda za djecu

S tržišta Bosne i Hercegovine nedavno je povučeno nekoliko proizvoda za djecu, a riječ je o drvenim bojicama dva različita porijekla, biciklu i skateboardu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Potrošačima koji su kupili ove proizvode, iz Agencije preporučuju da ih prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Drvene bojice porijeklom iz Austrije (Aero color school leisure office) čiji je bar-kod 9014400264345 povučene su zbog toga što je količina kroma s površine bojice veća od dozvoljene.

Isti je slučaj i s bojicama porijeklom iz Kine (Connect 12 colour pencils) bar-koda 3856000462242.

Iz Agencije su naveli da dijete može staviti bojicu u usta i cuclati je, pa se tako izlaže djelovanju kroma koji može uzrokovati rak, senzibilizaciju ili alergijske reakcije.

Bicikl za djecu “AIE 262” predstavlja rizik od ozljede jer upravljač nije moguće montirati na konstrukciju bicikla, držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, a zaštita za lanac nije u skladu s propisanim zahtjevima. Ovaj bicikl predstavlja rizik od ozljeda i zato što razmak između papučice i prednje gume ili blatobrana ne ispunjava propisane zahtjeve.

Skateboard “Frozen” predstavlja rizik od ozljeda jer je došlo do loma daske prilikom ispitivanja, gornja površina daske nije izrađena kao protuklizna površina, a nisu čitko ni trajno istaknute informacije o standardu EN 13613, imenu, logu ili slične oznake za identificiranje proizvođača ili dobavljača, kao ni oznaka za identificiranje proizvoda, te maksimalno ograničenje mase korisnika. Ovaj proizvod ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Uvoznici proizvoda poduzeli su mjere povlačenja s tržišta i njihovo uništavanje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.