Uzgojite i vi ruže penjačice!

Želite znati nešto više o ružama penjačicama? Otkrijte koji razmak mora biti kod sadnje ruža penjačica te kako ih treba zalijevati.

Uzgoj ruže penjačice uglavnom je iz estetskih razloga. Upravo zbog svog prekrasnog izgleda, ideale su za prekrivanje zida, drveća ili neuglednih površina.

Prije samog sađenja ruža penjačica, potrebno je napraviti čvrstu konstrukciju po kojoj će rasti i koja će im biti oslonac. Najbolje vrijeme za sadnju je jesen, a što se tiče tipa tla , ove ruže nisu izbirljive. Uspjet će na skoro svakom tipu zemljišta. No, najviše im odgovara, pjeskovito, glinasto, lagano i propusno tlo.

Kad sadite ruže penjačice, razmak mora biti od jednog do dva metra, ovisno o njihovoj bujnosti. Ako ih sadite uz stubove i lukove, razmak treba biti 30 do 40 cm.

Orezivanje

Vrši se od četvrte godine i onda svake naredne. Bilo bi dobro da ostavite tri do četiri jake grane, a ostale se trebaju skratiti.  Rezanje se obavlja u veljači i ožujku. Nakon završenog orezivanja, potrebno je ruže okopati i pognojiti, piše Rtl.hr.

Zalijevanje

Ne mora biti često, ali je potrebno da bude obilnije. Ruže je potrebno zalijevati natapanjem, a ne prskanjem po listovima jer im tako možemo navući bolesti poput pepelnice. Bolesti koje napadaju ruže penjačice su: black spot (crne točkice u ranoj fazi listanja), rđa i pepelnica.

Ljekovita svojstva

Pored njihove ljepote, ruže nam mogu pružiti i ljekovita svojstva. Za čišćenje krvi se koristi čaj od latica ruže, a također pomaže kod žutice, vrtoglavice i glavobolje. Po suhom vremenu trebate sakupljati latice, kada su u svom punom cvatu, i kasnije od njih pripremite čaj.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.