Rusija prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj

Gazprom je u utorak izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG da će u srijedu ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal, priopćila je ta tvrtka.

Gazprom će isporuku plina zaustaviti u 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori.

Poljska tvrtka naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora.

Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka.

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Nešto kasnije stigla je i informacija da je Gazprom obavijestio bugarsku državnu plinsku tvrtku Bulgargaz da će od srijede obustaviti isporuku plina.

Ministarstvo energetike je priopćilo da je zajedno s državnim plinskim tvrtkama poduzelo korake za pronalaženje alternativnih aranžmana za opskrbu prirodnim plinom i rješavanje ove situacije.

Za sada nisu potrebna ograničenja u potrošnji plina u Bugarskoj, koja više od 90 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom od Gazproma.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.