Rusija postala glavni dobavljač nafte za Kinu

Saudijska Arabija više nije glavni kineski dobavljač sirove nafte, već je to opet postala Rusija, nakon 19 mjeseci.

U svibnju je kineski uvoz iz Rusije dosegao rekordnu razinu od 8,42 milijuna tona, što je 55 posto više nego godinu ranije, objavila je kineska Opća carinska uprava. U odnosu na travanj, navodi Guardian, dnevni uvoz je povećan gotovo za četvrtinu, sa 1,59 na oko dva milijuna barela dnevno.

Kina je najveći svjetski uvoznik nafte, a potrebe su joj porasle u svibnju pa je ukupni uvoz povećan za 12 posto u odnosu na isti mjesec lani. Premda znatno sporije, pritom je povećan i uvoz iz Saudijske Arabije, bio je devet posto veći nego prije godinu dana i iznosio je 7,82 milijuna tona ili 1,84 milijuna barela dnevno.

No, to je manje nego u travnju kada je uvoz iz te zemlje iznosio 2,17 milijuna barela dnevno. Najnoviji podaci ujedno pokazuju da je Kina prošli mjesec uvezla i 260.000 tona iranske sirove nafte. To je treća isporuka iz Irana od prosinca, što samo potvrđuje da, unatoč američkim sankcijama, Kina nastavlja kupovati naftu iz te zemlje.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija zapadnih zemalja uvedenih Moskvi, kineske rafinerije iskoristile su popuste od oko 30 posto koje im je omogućila Rusija. Tako je značajno je povećano i korištenje naftovoda Sibir-Pacifik.

Kineske tvrtke, uključujući državnog rafinerijskog diva Sinopec i Zhenhua Oil, povećale su kupnju ruske nafte, privučene velikim popustima nakon što su se velike zapadne naftne i trgovačke kompanije povukle zbog sankcija, piše Guardian.

To je istodobno pomoglo Rusiji da, unatoč sankcijama, zadrži punu blagajnu. U svibnju su prihodi od izvoza nafte iznosili oko 20 milijardi dolara. Važnu ulogu pritom imao je i rast cijena nafte – u godinu dana povećane za 60 posto, na oko 112 dolara po barelu.

Iako je Kina u početku izbjegavala bilo kakav komentar o ratu, kritizirala je sankcije Rusiji kao “financijski terorizam” i “ekonomsko naoružavanje”, a osudila je i prodaju oružja Ukrajini od strane SAD-a i Velike Britanije.

Činjenica da je Rusija u ovom trenutku glavni kineski naftni partner tumači se i kao suptilno pozicioniranje oko rata u Ukrajini i podrška Vladimiru Putinu.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • E moj ante jadan li si, promjeni ime u kemal ko sto su ti i pretci mijenjali ….a onda laganini spol pa možda i stogod ostvaris u ženskom sportu …
    Bog na nebu, Putin na zemlji 😍😍😍

  • Neka putka, jedini se more suprostavit ovom Zapadnom ludilu, Rusija ima Indiju i Kinu ne triba im niko vise, a ove budale iz EU su samo sebi uveli sankcije ne Rusima.. odnosno obicnim ljudima..

    • Nema nikakvog ” zapadnog ” ludila. Putin je dio iste ekipe, a čitav svijet planiraju napraviti da izgleda kao BOLESNA Kina. Šta mislite zašto niti jedna” vlada” niti jedne zemlje nije osudila MUČENJE I TERORIZIRANJE naroda u Kini?! To nam isto spremaju…rat je magla koju nam prodaju. Ako mislite da nije ovako…pričekajte..

  • Vas dvoje klaunova iznad, sto trcite na Zapad kad vam se guze zazele dobrih placa i zivotnog standarda, sto ne pomognete svetom Putinu izvlaciti naftu na Sibiru?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.